Epidemija malih boginja u Bujanovcu

Zavod za javno zdravlje Vranja proglasio je epidemiju malih boginja u Bujanovcu.

Jedan slučaj potvrđen je i u Kragujevcu, dok se za još jedan, koji je prijavila bolnica u Kraljevu, čeka potvrda Instituta za virusologiju.

Nadležni u Srbiji kažu da se u cijeloj zemlji preduzimaju preventivne mjere i provodi pojačan nadzor.

Kod Zorana Todorovića prije nekoliko dana potvrđene su male boginje. On je prvi slučaj u tom gradu u posljednjih deset godina.

“Kod njega je bolest prošla u lakšem kliničkom obliku sa oskudnom simptomatologijom, što je kod onih koji imaju određeni imunitet. On je inače bio vakcinisan, taj vakcinalni imunitet je u padu i samim time on je iz kontakta oboleo. Posle dva-tri dana pacijent je otpušten kući u dobrom opštem stanju”, navode s Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac.

Oboljeli je u Kragujevac došao sa sjevera Kosova, gdje je dosad zabilježeno 12 slučajeva malih boginja od početka oktobra.

“Radi se o teritoriji Kosova, ali bih htela da dodam da nema opasnosti po građane, radi se o stabilnoj situaciji, epidemiološka situacija je pod kontrolom”, kaže Verica Jovanović, direktorica Instituta za javno zdravlje Srbije.

Apel na vakcinaciju

Zbog smanjenja broja vakcinisane djece u Srbiji, nadležni nastavljaju apelovati na roditelje da ne zanemaruju obavezne vakcine

“Ove godine MMR vakcinu, koja štiti i od malih boginja, primio je 81 odsto dvogodišnjaka, u Vojvodini 89, u centralnoj Srbiji 78, a u Beogradu samo 65 odsto. Dobrom barijerom od obolevanja smatra se obuhvat vakcinacijom od najmanje 95 odsto”, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Male boginje jedan su od glavnih uzroka smrti kod male djece iako je vakcina dostupna već godinama.

Izvor: Al Jazeera