Epidemija žute groznice u Brazilu, deseci žrtava

Žuta groznica dosad je registrirana u 80 naselja u Brazilu (Arhiva)

Najmanje 51 osoba umrla je od epidemije opake virusne bolesti žute groznice u Brazilu.

Ministarstvo zdravstva Brazila saopćilo je kako su u protekla 24 sata preminule dvije osobe oboljele od žute groznice u državi Minas Gerais, a tri osobe u državi Sao Paulo, čime je bilans preminulih u proteklih nekoliko dana povećan na 51 osobu, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi kako je žuta groznica dosad registrirana u 80 naselja, među kojima je 55 naselja u Minas Geraisu.

Ministarstvo zdravstva Minas Geraisa također je saopćilo da su u toj državi od žute groznice dosad preminule 44 osobe.

Još šest miliona vakcina

U Minas Geraisu dosad je ta opaka bolest dijagnosticirana kod 126 pacijenata, a još 584 osobe sa sličnim simptomima hospitalizirane su i podvrgnute pretragama.

Epidemija žute groznice pogodila je i državu Espirito Santo, u kojoj je dosad dijagnosticirana kod 37 pacijenata, od kojih je jedan preminuo.

I u državi Sao Paulo umrlo je najmanje šest osoba zaraženih žutom groznicom, a hospitalizirano je 17 pacijenata.

U okviru borbe protiv žute groznice Ministarstvo zdravstva Brazila poslalo je 5,5 miliona doza vakcine u rizične regije, a uskoro se očekuje i dodatnih šest miliona vakcina.

Žuta groznica teška je akutna virusna bolest koju prenose komarci, krpelji i drugi paraziti.

Usljed oštećenja malih krvnih sudova te poremećaja u zgrušavanju krvi, ta bolest dovodi do krvarenja u organima, a “žutom” se naziva zato što kod određenog broja pacijenata dovodi do pojave žutice.

Zaraza, koju je teško dijagnosticirati u prvim fazama pojave, uglavnom prijeti širenjem u Africi i Južnoj Americi.

Opasna i potencijalno smrtonosna bolest

Povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, malaksalost i nesvjestice samo su neki od standardnih simptoma koji se javljaju kod zaraženih pacijenata.

Aktivna imunizacija, odnosno cijepljenje protiv žute groznice na ljudima dostupno je već gotovo 70 godina te je zaslužno za značajno reduciranje širenja te bolesti.

Ipak, žuta groznica je opasna i potencijalno smrtonosna bolest, zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da svaka zemlja pod rizikom od ove bolesti ima barem jednu nacionalnu laboratoriju u kojoj se mogu provesti osnovna testiranja.

Izvor: Agencije