Epidemiološka situacija u BiH još nesigurna

Stanje na području Bijeljine, nakon poplava, postepeno se normalizira (AP)

Sanacija terena nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, kao i dostava humanitarne pomoći i opreme u najugroženija područja, nastavljena je i pritom „domaćim snagama“ pomažu i timovi iz deset zemalja, potvrđeno je u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Glasnogovornik Ministarstva Admir Malagić potvrdio je kako su strani timovi i dalje raspoređeni diljem BiH na najugroženijim područjima gdje rade ispumpavanje i pročišćavanje vode.

„Nastavlja se i dostava humanitarne pomoći i opreme u najugroženija područja. Na tim poslovima bit će angažirane Oružane snage BiH koje će dostavljati pomoć kopnom, a planiran je i let Oružanih snaga BiH prema Bijeljini. Uglavnom je to prebacivanje potrebnih timova i opreme“, rekao je Malagić.

Osim brojnih međunarodnih timova i pomoći koja stiže iz inozemstva, očekuje se i pomoć iz Portugala, koja će stići kopnom, a namijenjena je širem području Broda.

Ukidanje vanrednog stanja 

U Bijeljini stupa na snagu Odluka Gradskog stožera za izvanredne situacije o djelomičnom ukidanju izvanrednog stanja u gradu, dok izvanredna situacija ostaje na snazi u naseljima koja su još ugrožena poplavama.

Riječ je o naseljima Amajlije, Popovi, Dvorovi, Novi Dvorovi, Dijelovi, Dazdarevo, Kriva Bara, Triješnica, Trnjaci, Ostojićevo, Batković, Balatun, Velino Selo, Jelaz, Brodac, Velika Obarska, Vršani i Novi.

Stanje na području Bijeljine, nakon poplava, postupno se normalizira.

Vodostaj Save je u opadanju, ali veliki problem i dalje predstavljaju „vodeni džepovi“ u Bijeljini i Dvorovima.

Ekipe Doma zdravlja Bijeljina obavile su dezinfekciju 153 stambena objekta, a u suradnji s gradskim zdravstvenim inspektorom izvršen je sanitarno-tehnički i higijenski nadzor u centrima za smještaj evakuiranih osoba.

Iz Gradskog stožera za izvanredne situacije tvrde da je higijenska situacija uglavnom povoljna, međutim epidemiološka situacija je i dalje nesigurna, ali s tendencijom poboljšavanja.

U kolektivnim centrima boravi 160 osoba i vrši se opskrba hranom i drugim potrepštinama te dostava pomoći po punktovima.

Klizišta prijete 

Na području većine općina Tuzlanskog kantona situacija se stabilizira, ekipe stručnjaka su na terenu i rade na sanaciji evidentiranih klizišta, priopćeno je iz Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Na području tog kantona dosad je, prema preliminarnim podacima, evidentirano najmanje 3.000 klizišta koja ugrožavaju približno 2.800 objekata.

Nakon zapovijedi Civilne zaštite, a zbog nemogućnosti odvoza otpada na deponij u Doboju, sav otpad se privremeno odlaže na deponij Višnjik u Gradačcu.

U protekla 24 sata područje općine Doboj Istok ponovno su pogodile intenzivne kišne padaline. Nisu izazvana nova plavljenja, ali su se pojavila nova klizišta.

Tokom vikenda prijavljeni su pronalasci minsko-eksplozivnih sredstava u općinama Gradačac, Kalesija i Lukavac.

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona se, zbog faktora okruženja (nedostatak vode, plavni nanosi i otpad) i dalje može ocijeniti kao nesigurna, ali pod aktivnim nadzorom.

Odgovorni tvrde kako nema intenzivnije dinamike pojave zaraznih bolesti, ali se intenzivno provode mjere mehaničkog čišćenja i dezinfekcije.

Izvor: Agencije