Epohalna otkrića letjelice za mjerenje gravitacije

Nakon dva mjeseca u eksperimentalnoj misiji testiranja napredne tehnologije očitavanja gravitacije Evropska svemirska agencija navodi da su rezultati premašili očekivanja.

Letjelica nazvana “LISA Pathfinder” parkirana je u svemiru na gotovo 1,5 miliona kilometara od Zemlje, na pola puta između Plave planete i Sunca, gdje se gravitacijske sile oba objekta međusobno eliminiraju.

Na brodu se nalaze dvije identične kocke izrađene od zlato-platinaste legure, koje se kreću istom brzinom kao i letjelica.

Istovremeno, laser mjeri njihovo relativno kretanje s do sada neviđenom preciznošću – primjećuje pokrete od jednog dijela desetmilionitog milijarditog dijela Zemljine gravitacije.

Ova tehnologija je prvi korak ka razvoju opservatorije u svemiru koja bi služila za detekciju gravitacijskih valova.

“Sada znamo da je gravitacijske valove moguće otkriti – oni postoje – i sada, zahvaljujući ‘LISA Pathfinderu’, znamo da imamo dovoljno osjetljivosti da ih posmatramo iz svemira. Tako je otvoren novi prozor u univezum”, objašnjava Fabio Favata iz ESA-ine Direkcije za nauku na jednom brifingu za misiju.

Većina našeg znanja o svemiru zasnovana je na posmatranju elektromagnetskih valova, uključujući vidiljivo svjetlo, infracrveno, x-zrake i gama zrake.

Ali, prije 100 godina Albert Einstein je, u svojoj teoriji relativiteta, predvidio postojanje druge vrste zraka, a ti gravitacijski valovi imaju dubok i značajan efekat na svemir.

“Kada se proizvede gravitacijski val – kada se, recimo, sudare dvije masivne crne rupe u centru galaksija – on stvara pukotine (valove) u vremenu i prostoru”, izjavio je za Al Jazeeru Paul McNamara, naučnik na projektu “LISA Pathfinder” kada je letjelica lansirana prošle godine.

“Ali, pošto je sve veoma kruto, valovi nisu veliki, pa je potrebno imati vrlo precizan instrument koji nam dozvoljava da izmjerimo minijaturne promjene u samom vremenu – prostoru.”

Vođeni prethodnim istraživanjima naučnici su vjerovali da trenutni teleskopi mogu otkriti samo četiri posto materije u svemiru.

Tamni svemir

Postoji nada da će im detektor gravitacijskih valova pomoći da ”vide” nešto od preostale 96 posto materije, uključujući tamnu materiju.

“Kada otvorimo prozor gravitacijskih valova prema svemiru, vidimo potpuno nove objekte, stvari koje prije nismo bili u prilici vidjeti, a koje ćemo vidjeti pomoću elektromagnetskog spektra”, rekao je McNamara.

“Stvarno smo na pragu posmatranja svemira na potpuno novi način.”

Početni uspjeh letjelice “LISA Pathfinder” utire put za eksperiment velikih razmjera, koji uključuje tri satelita postavljena na udaljenosti od milion kilometara, s planiranim lansiranjem 2034. godine.

Izvor: Al Jazeera