Erdogan: Al-Aqsa je zjenica oka svih muslimana

Recep Tayyip Erdogan: Ne možemo ostati nijemi i bez reakcije na to što se gaze naše svetinje (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, komentirajući dešavanja u kompleksu Al-Aqsa, izjavio je u ponedjeljak da je velika greška izjednačavati muslimane koji dolaze da se mole s teroristima.

“Naglasili smo da su ograničenja izraelskih vlasti u Al-Aqsi neprihvatljiva. Ovi koraci koji nipodaštavaju pravo muslimana na vjeru te koji ugrožavaju svetost Al-Aqse dodatno povećavaju napetosti. Izjednačavati muslimane koji dolaze da se mole s teroristima je velika greška”, rekao je Erdogan.

Istakao da Izrael svojim bespravnim postupcima nanosi štetu ne samo sebi nego i čitavoj regiji.

“Al-Aqsa je zjenica oka svih muslimana. Ne možemo ostati nijemi i bez reakcije na to što se gaze naše svetinje”, kazao je Erdogan.

‘Nadam se da će prevladati razum’

Kazao je kako Izrael posljednjim postupcima griješi i ide prema izolaciji.

“Al-Aqsa je dosta drugačija, prva kibla svih muslimana svijeta. Svi imamo odgovornost prema Al-Aqsi. Poduzimaju se potrebni koraci u okviru te odgovornosti. Ovo pitanje će doći na dnevni red Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti. Izrael griješi poduzimanjem ovih koraka, i, otvoreno govorim, ide prema izolaciji”, kazao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će što prije kod izraelskih vlasti prevladati zdrav razum.

“Kao predsjedavajući Vijeća Organizacije za islamsku saradnju, formiranog za zaštitu Jerusalema, još jednom pozivam Izrael da se ponaša u skladu sa zakonima, običajnim pravom i ljudskim vrijednostima”, kazao je Erdogan.

Izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u kompleks, koje navodno mogu identifcirati naoružane ljude koji pokušavaju ući na to područje.

Kod Lavljih vrata 14. jula se odigrao napad, kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca, a potom su upucani.

Kako je AP ranije prenio, Izrael navodi da su kamere “alternativa” metalnim detektorima, čije postavljanje je izazvalo nasilje u tom području tokom vikenda, dok Palestinci, navodi AFP, ovu sigurnosnu mjeru vide kao pokušaj Izraela da ostvari veću kontrolu nad Al-Aqsom.

Sukobi Palestinaca i izraelske policije

Kako su agencije prethodno prenijele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije u Starom gradu u petak su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, poslije čega je upucan.

AP prenosi da je Izraelska vojska saopćila da je izvela veliko hapšenje na Zapadnoj obali nakon ubistva izraelske porodice.

Izraelska policija se sukobila u Jerusalemu s Palestincima koji su, u znak protesta, organizirali molitvu ispred kompleksa Al-Aqse.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji kompleksa.

Izvor: Agencije