Erdogan: Bezobziran pritisak SAD-a na Ankaru

Veze između SAD-a i Turske su pogoršane u posljednjih nekoliko mjeseci (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su Sjedinjene Američke Države bezobzirne u pritisku na Ankaru da pomogne u odbrani sirijskog grada Kobanea, koji je pod opsadom pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant.

“Želim da znate da smo protiv bezobrazluka, bezobzirnosti i beskrajnih zahtjeva [Washingtona]” rekao je Erdogan.

SAD vrši pritisak na Ankaru za korištenje turske zračne vojne baze Incirlik u regionu Adana, u južnoj Turskoj, za američke avione u zračnim napadima na pripadnike ISIL-a.

Veze između SAD-a i Turske su pogoršane u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog nespremnosti turskih zvaničnika da se Turska vojno uključi u međunarodnu koaliciju protiv grupe ISIL u Iraku i Siriji.

Susret s Bidenom

Odraz prisutnih tenzija između dva NATO-saveznika je i Erdoganova optužba na račun SAD-a da su bezobzirni u pritisku Ankare da pomogne u očuvanju Kobanea, na sirijsko-turskoj granici.

“Zašto neko dolazi u ovaj region na 12.000 kilometara daleko”, rekao je Erdogan tokom obraćanja grupi privrednika u Ankari, čime se “jasno odredio” prema Washigtonu, prenijela je agencija AFP.

Američki potpredsjednik Joe Biden i predsjednik Turske su bez vidnog uspjeha prošlog vikenda pokušali pomiriti stavove o borbi protiv ISIL-a.

Turska je stava da ne treba pružiti vojnu pomoć Kurdima za odbranu grada Kobane, koji je pod opsadom boraca ISIL-a, i do sada je dopustila da preko njene teritorije u Kobane stigne 150 kurdskih boraca iz Iraka, a da će opasnost od pripadnika ISIL-a prestati ne vazdušnim udarima, već zbacivanjem režima predsjednika Bashara al-Assada u Siriji.

Izvor: Agencije