Erdogan: Blokada Katara je nehumana

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je blokadu Katara “smrtnom kaznom” za tu zemlju i okarakterizirao je kao nehumanu, neprihvatljivu i suprotnu islamskim vrijednostima.

Naveo je da je zvanična Doha zauzela jedan od najodlučnijih stavova u borbi protiv oružane grupe ISIL. Dodao je da s katarskim emirom i francuskim predsjednikom namjerava razgovarati o posljednjim naporima za rješavanje krize te kako očekuje da Saudijska Arabija preduzme više.

Erdogan će narednih dana razgovarati sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o sporu između Katara i drugih arapskih zemalja, najavio je ranije u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Slanje turskih vojnika u Dohu

“Turska i Katar imaju veoma snažan odnos, ne samo ekonomski, nego i historijski”, javlja reporterka Al Jazeere Sinem Koseoglu. “Turska brani Katar tvrdnjama da su optužbe potpuno nelogične i neobjašnjive međunarodnoj javnosti. Također, pokušava uključiti i druge aktere u ovu situaciju, jer Ankara ove godine predsjedava Organizacijom islamskih zemalja. Predsjednik Erdogan od početka ove krize razgovara s liderima drugih muslimanskih zemalja, koji su spremni do kraja podržati Katar.”

Osim toga, turski parlament je prošle sedmice po ubrzanom postupku usvojio zakon koji omogućava slanje turskih vojnika u vojnu bazu u Dohi.

“Očekujemo da će narednih dana biti raspoređeno otprilike 150 vojnika. Kad se birokratski proces okonča, u Dohi bi se trebalo nalaziti 600 turskih vojnika. Naravno, treba spomenuti i pitanje sigurnosti u Zaljevu, koju Turska želi sačuvati. Turski ministar vanjskih poslova danas je izjavio da se tenzije među zemljama Zaljeva polako smanjuju i da bi do kraja ramazana, za muslimane svetog mjeseca, katarska kriza trebala biti riješena”, izvijestila je ona.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom prije osam dana, optužujući tu državu da podržava ekstremiste i Iran. Te zemlje su objavile listu 59 ljudi i 12 grupa, navodeći da imaju veze s Katarom i terorizmom. Katar snažno odbacuje ove navode i ističe da je posvećen borbi protiv terorizma.

Cavusoglu je nedavno kazao da turska vojna baza u Kataru služi da doprinese sigurnosti cijele regije Zaljeva, a ne samo jednoj zaljevskoj državi.

Erdogan je ranije rekao da Turska neće okrenuti leđa bratskom narodu Katara.

Izvor: Al Jazeera