Erdogan u Moskvi: Dostići trgovinsku razmjenu od 100 milijardi dolara

Recep Tayyip Erdogan u Moskvi razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i o složenoj situaciji u Siriji (Reuters)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Moskvi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i tom prilikom izjavio kako je trilateralnim samitima pokrenutim u okviru mirovnog procesa u Astani privučena pažnja cijelog svijeta.

„Trilateralni samiti koje smo pokrenuli procesom u Astani, bilo da su održani u Sočiju, Ankari ili Teheranu, su susreti koji su privukli pažnju cijelog svijeta. Vjerujem da će i ovaj naš susret i nastavak ovog procesa biti veoma korisni”, rekao je Erdogan prije početka sastanka sa Putinom, prenosi Anadolija.

Istakao je kako su trgovinski odnosi Turske i Rusije svake godine sve intenzivniji i snažniji.

„Naravno, postavili smo pred nas veliki cilj, a to je dostići trgovinsku razmjenu od 100 milijardi dolara“, kazao je predsjednik Turske.

Ruski lider je istakao da uprkos tome što su vlasti poduzele sve što je u njihovoj moći došlo je do katastrofe u Kerču.

„Izražavam saučešće zbog stradalih“, kazao je Putin te dodao kako česti sastanci s turskim predsjednikom Erdoganom daju rezultate.

Predsjednik Rusije je nakon sastanka istakao da je susret bio izuzetno konstruktivan te da je održan u atmosferi razgovora o bilateralnim odnosima.

„Radimo na trajnom rješenju sirijskog pitanja. Želimo ovo pitanje riješiti političkim i diplomatskim sredstvima“, kazao je Putin na konferenciji za medije.

Istakao je i da bi to bio pozitivan korak ukoliko se ostvari plan SAD-a o povlačenju njihovih trupa iz Sirije.

Naglasio je da su Rusija i Turska postigle dogovor da rade na dodatnim mjerama za provedbu memoranduma o Idlibu.

„Saglasni smo s Turskom u vezi s pitanjem borbe protiv svih terorista“, rekao je ruski predsjednik te dodao da će Rusija uskoro biti domaćin trilateralnog samita Moskve, Ankare i Teherana o Siriji.

Erdogan je u obraćanju novinarima naglasio neophodnost zajedničke borbe protiv grupa koje teže podrivanju tursko-ruske saradnje.

„Naša zajednička borba protiv terorističkih organizacija u Idlibu bit će nastavljena na isti način. Lideri kao i naši resorni ministri nastavljaju razgovore o pitanju sigurne zone u Siriji“, kazao je Erdogan.

Dodao je da je od ogromnog značaja da se ne pojavi praznina koju bi zloupotrijebili teroristi tokom procesa povlačenja SAD-a iz Sirije.

„Potrebno što prije okončati proces formiranja ustavotvorne komisije Sirije“, rekao je turski predsjednik.

Različite pozicije

Delegaciju Turske čine ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odbrane Hulusi Akar, energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, šef Obavještajne službe Hakan Fidan, glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin i šef Ureda za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Osim sastanka s predsjednikom Putinom, održan je i sastanak delegacija, a očekuju se razgovori o bilateralnoj saradnji, regionalnim i globalnim pitanjima, među kojima je i situacija u Siriji.

Sinan Ulgen, politički analitičar i bivši turski diplomata, za Al Jazeeru kaže kako je susret Putina i Erdogana ključan za dvije države i stvaranje mape puta saradnje u ratom razorenoj Siriji nakon planiranog povlačenja 2.000 američkih vojnika.

„Kada se govori o sigurnosnoj zoni, Turska ne želi riskirati i praviti je bez pristanka Rusije, pa čak i da se SAD u potpunosti slaže. Zvanična saopćenja iz Rusije i Turske ukazuju na jasne razlike pozicija dvije države o ovom pitanju i susret će nam pokazati da li će dva aktera doći do razumijevanja“, ističe on.

Erdogan je prošle sedmice, nakon telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpm, istakao kako su se složili da Ankara uspostavi 32 kilometra dugu sigurnosnu zonu duž tursko-sirijske granice. Još se razgovara o tehničkim aspektima zone.

Sastali se sedam puta 2018.

U Moskvi će se razgovarati i o kurdskim borcima koji imaju podršku Washingtona, a koji su se borili protiv ISIL-a i kontroli šire regiju na sjeveru Sirije nakon američkog povlačenja.

Rusija je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih savezničkih milicija i želi da njene strane preuzmu kontrolu nad teritorijom koju su pobunjenici osvojili nakon početka rata u martu 2011. godine.

Prošle sedmice je Erdogan objavio članak za ruski list Komersant, u kojem se osvrnuo na tursko-rusku saradnju pogotovo kada je riječ o rješenju sirijske krize i borbi protiv terorizma.

Anadolija donosi podatak kako su samo prošle godine Erdogan i Putin 25 puta razgovarali o aktuelnim temama, među kojima je i situacija u Siriji. Od toga, sedam puta su se sastali, a 18 puta razgovarali telefonom. 

Među temama o kojima su razgovarali jeste i kupovina obrambenog sistema S-400, koji se smatra jednim od najznačajnijih oblika saradnje Turske i Rusije u posljednje vrijeme. To je dovelo do snažnog protivljenja SAD-a koji je tražio obustavu kupovine.

Najavljeno je i kako bi se, nakon današnjeg susreta u Moskvi, dvojica predsjednika vrlo brzo ponovno mogli naći jer je planiran novi trilateralni summit Turska – Rusija – Iran, posvećen rješavanju brojnih pitanja, a ponajprije sirijske krize.

Izvor: Al Jazeera i agencije