Erdogan: Devet milijardi dolara za izbjeglice

Prema podacima UNHCR-a, Turska ima više izbjeglica nego bilo koja druga zemlja na svijetu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja potrošila više od devet milijardi dolara na zbrinjavanje 2,5 miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka.

“Turska je otvorila svoja vrata bez razlike za više od 2,5 miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka. Suma koju smo dosad potrošili premašuje devet milijardi dolara”, rekao je Erdogan tokom posjete Čileu, prenosi Tanjug.

On je, na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednicom Čilea Michelle Bachelet, rekao da su “sve izbjegličke drame koje gledamo na televiziji, tijela mrtvih ljudi, simboli sukoba”, prenijela je agencija AFP.

Evropska unija vrši pritisak na Tursku da provede strože granične kontrole kako bi zaustavio priliv izbjeglica i migranata u zemlje Unije.

Prema podacima UNHCR-a, Turska ima više izbjeglica nego bilo koja druga zemlja na svijetu, uključujući više od 2,5 miliona izbjeglica iz sirijskog sukoba.

Veliki troškovi

Izbjeglice će Njemačku ove i naredne godine koštati blizu 50 milijardi eura, što će za sobom povući nova zaduženja, navodi u ponedjeljak dnevnik Rheinische Post, pozivajući se na ispitivanje Instituta za njemačku privredu (IW) iz Koelna.

“U 2016. i 2017. za smještaj, socijalnu zaštitu i kurseve jezika za izbjeglice bit će potrebno izdvojiti blizu 50 milijardi eura”, proizlazi iz procjene instituta IW.

Prema toj procjeni, u ovoj godini bi za 1,5 miliona izbjeglica trebalo izdvojiti blizu 22,6 milijardi, a 2017, kada se očekuje porast broja izbjeglica na 2,2 miliona, blizu 27, 6 milijardi eura.

Institut za njemačku ekonomiju potvrdio je time neke prijašnje procjene, poput one Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela, koji je troškove za ovu i sljedeću godinu procijenio na “između 50 i 55 milijardi” eura.

Izvor: Agencije