Turska i Rusija ponovo uspostavile dobre odnose

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, održali su konferenciju za medije, nakon što su se danas sastali u u palati Konstantin u St. Petersburgu.

Predsjednici su zaključili da su dvije zemlje ponovo uspostavile dobre odnose.

„Ponovo smo razgovarali o uspostavljanju ekonomskih odnosa, o pitanju avionskih letova između zemalja, pitanju ponovnog rada na otkazanim turskim projektima, ponovo ćemo raditi na građevinskim projektima…  Razmijenili smo mišljenja o nekim međunarodnim problemima, a razgovarali smo i o nekim pitanjima koja se tiču Sirije. Ponovo smo imali priliku uspostaviti dobre odnose koji će doprinijeti jačanju odnosa ne samo u regiji, nego i u svijetu“, rekao je Vladimir Putin, dodavši kako se zahvaljuje predsjedniku Turske na iskrenom razgovoru.

‘Dokaz prijateljstva’

„Želio bih se zahvaliti na pozivu za ovaj sastanak i zahvaljujem se na iskrenom razgovoru. Imali smo plodonosni razgovor nakon dužeg perioda… Cilj nam je bio da vratimo naše odnose na prethodni, čak i viši nivo, i obje strane su posvećene tom cilju. Raspravljali smo o ekonomskim, političkim i kulturnim pitanjima, i donijeli smo neke bitne odluke koje su važne za naše odnose. Ti odnosi će biti ponovo uspostavljeni, letovi će opet biti uspostavljeni, kao i trgovinski odnosi. Odluke koje su donesene bit će implementirane tako što ćemo poduzeti neophodne korake što je prije moguće, projekti izgradnje će dobiti važan status i bit će sprovedeni…

Razgovarali smo i o investicijama, prioritet ćemo dati saradnji u regionalnom dijelu. Također, pozitivno gledamo na uspostavljanje saradnje između Azerbejdžana, Rusije i Turske, i drago nam je što će Ankara i Moskva ponovo uspostaviti dobre veze.

Kao što znate, Turska se suočila sa pokušajem vojnog udara, srećom uspjeli smo to prevazići (…) Nakon pokušaja vojnog udara, predsjednik Rusije nas je odmah pozvao – to je dokaz prijateljstva, to nije važno samo iz političkih, već i iz drugih razloga, sve je to važno za stabilnost i mir u cijeloj regiji.

Također ćemo obaviti dodatne bilateralne razgovore kada ćemo u detalje razgovarati o svim pitanjima. Do ovoga nismo došli pukom slučajnošću, nego posvećenošću takvim odnosima, i naše dvije zemlje imaju zajednički stav prema tim pitanjima, a naši potencijali će biti iskorišteni na najbolji način. Odnosi Turske i Rusije će biti čak i bolji nego u prošlosti“, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Želja za normalizacijom odnosa

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas tokom sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Rusiji kako će normalizacija odnosa između Rusije i Turske biti od koristi za narode obje zemlje.

Putin je tokom dijela sastanka otvorenog za medije istakao kako je zabilježen pad u odnosima Rusije i Turske nakon krize oko obaranja ruskog aviona.

“Vaš dolazak u Rusiju i pored teške situacije u unutrašnjoj politici Turske pokazatelj je želje obje zemlje za normalizacijom odnosa. To će biti u korist naroda obje zemlje”, rekao je Putin.

U vezi sa pokušajem državnog udara u Turskoj, Putin je kazao da je “principijelni stav Rusije da je protiv svake aktivnosti koja se protivi ustavu. Vjerujem da će turski narod pod vašim vodstvom uspjeti prevazići ovaj problem”.

Ruski predsjednik je istakao kako će danas biti održan bilateralni, kao i međudelegacijski sastanak, na kojima će biti govora o ekonomskim i trgovinskim odnosima dvije zemlje, kao i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.


Predsjednici Rusije i Turske sastali se prvi put nakon obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine [Anadolija]

Erdogan: Drugačija faza odnosa 

Erdogan je prilikom posjete Rusiji istakao kako vjeruje da će dvije zemlje ovim, ali i koracima koje će napraviti u budućnosti ući u posve drugačiju fazu u odnosima.

“Vjerujem da ćemo ovim, ali i koracima koje ćemo napraviti u budućnosti ući u jedan puno drugačiji proces, drugačiju fazu u odnosima. Vaš poziv odmah nakon pokušaja državnog udara 15. juna usrećio je kako našu delegaciju, tako i naš narod”, poručio je Erdogan.

Sastanak u St. Petersburgu pratio je i novinar Al Jazeere Rory Challands.

„Rekao bih da je, nakon što je Putin dobio ono čemu je težio, a to je Erdoganovo izvinjenje, vrlo vjerovatno očekivati da će se njihovi odnosi vratiti na staro u vrlo kratkom roku. Jer, razdor između Rusije i Turske nikad nije imao mnogo smisla. Te dvije zemlje blisko sarađuju, imaju razvijene veze u ekonomiji i turizmu, tako da je udaljavanje nanosilo štetu objema zemljama.

U trenutku kada je diplomatski spor riješen, bilo je samo pitanje vremena, kada će se vratiti na staro. Naravno, trebat će im malo vremena za to, ali upravo je to ono na čemu sada rade. Postoji i simbolika ovog sastanka koji se ogleda u njegovoj poruci Zapadu. Jer, Vladimir Putin je vrlo dobro svjestan da je Erdogan u ovom trenutku izrevoltiran stavom Zapada. Istovremeno, Putin je uvijek spreman razdrmati veze unutar NATO saveza, a upravo to i postiže ovim sastankom.

Erdogan je, s druge strane, još ogorčen stavom Washingtona i njegovom reakcijom na pokušaj vojnog udara. Na neki način, želi kazniti Zapad zbog stalnog ponavljanja da se trebaju poštovati ljudska prava, dok je od njih, zapravo, očekivao izražavanje solidarnosti s Turskom”, kaže reporter Al Jazeere Rory Challands.

Turski predsjednik Erdogan je tokom sastanka s Putinom izjavio je kako regija ima politička očekivanja od Turske i Rusije.

“Regija ima politička očekivanja od nas. Vjerujem da će naše solidariziranje pomoći u rješavanju regionalnih pitanja”, izjavio je Erdogan.

‘Nova stranica rusko-turskih veza’

Agencija AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vrijeme sve napetijih odnosa Turske s njezinim tradicionalnim saveznicima u SAD-u i Europi nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. srpnja

AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateškim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao skoro sedam mjeseci i u kojima su ruska zabrana prodaje turističkih paket- aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali bolan udarac toj mediteranskoj zemlji.

I Moskva je platila cijenu jer su projekt ruskog plinovoda prema Turskoj i drugi unosni poslovi ostavljeni po strani.

Uoči posjeta Rusiji, Erdogan je ruskoj agenciji TASS dao intervju u kojem je poručio kako želi krenuti iznova u odnosima s Rusijom i obnoviti suradnju u mnogim sektorima.

Erdogan je u više navrata u tom intervjuu govorio o Putinu kao “dragom” ili “poštovanom” i nazvao ga prijateljem.

Naglasio je da je njegov posjet novi putokaz u bilateralnim odnosima gdje će se krenuti od nule.

“Bit će otvorena nova stranica rusko-turskih veza. Ta nova stranica uključit će vojnu, ekonomsku i kulturnu suradnju”, rekao je Erdogan.

Po njemu, to će biti “povijesni posjet, novi početak”.

“Naše zemlje imaju mnogo toga uraditi zajedno”, najavio je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije