Erdogan: Evropljani neće moći sigurno hodati ulicom

Erdogan kaže da Evropa mora poštovati demokratiju (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da Evropljani širom svijeta neće moći sigurno hodati ulicom ako ne promijene stav prema Turskoj, i pozvao Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju.

Turska je u sporu s Njemačkom i Holandijom zbog toga što su zabranile turskim ministrima da se obraćaju turskim građanima koji tamo žive na skupovima kako bi dobili što veću podršku uoči aprilskog referenduma o proširenju ovlaštenja turskog predsjednika.

“Ako Evropa nastavi ovako, nijedan Evropljanin u bilo kojem dijelu svijeta ne može sigurno hodati ulicom. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju”, poručio je Erdogan u izjavi lokalnim novinarima u Ankari, javlja Reuters.

Ranije je potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmus rekao da zvaničnici turske vlade i dalje učestvuju na skupovima Turaka koji žive u evropskim gradovima, ali ne provode kampanju uoči referenduma zakazanog za 16. april.

Kurtulmus je istakao da se u Evropi čuju “koraci neonacizma i ekstremnog rasizma”, prenio je Reuters.

On je, tokom okruglog stola sa novinarima, rekao da je spor sa evropskim zemljama zbog zabrane turskim ministrima da se obraćaju na skupovima na njihovim teritorijama, pomogao da Turci u Evropi bolje razumiju ustavne izmjene koje će biti predložene na referendumu.

Evropski lideri su u više navrata pozvali turske zvaničnike da se klone poređenja sa nacistima nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan povezao njemačku zabranu skupova sa odlukama iz nacističkog perioda, podsjeća britanska agencija.

Austrija sve bliže zabrani

U međuvremenu, Austrijska vlada postigla je dogovor o uvođenju mogućnosti za zabranu vođenja strane predizborne kampanje na teritoriji Austrije, što su mediji nazvali “Lex Erdogan”.

Izmjena zakona treba, kako je najavljeno, da prođe skupštinsku proceduru do kraja mjeseca. Prema tim izmjenama, moguća je zabrana svih nastupa turskih političara u Austriji uoči referenduma u Turskoj.

Iako je ovaj zakon namijenjen za sprečavanje turske predizborne kampanje u Austriji, on će biti primjenjivan i u sličnim slučajevima u budućnosti. Vlada ubuduće treba da dobije mogućnost zabrane nastupa stranih političara na tlu Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno radi na tekstu zakona, u kojem će se navesti, kao obrazloženja za zabranu, vanjskopolitički i međunarodnopravni razlozi, odnosno da li je sadržaj skupa suprotan ciljevima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Do sada su austrijske vlasti imale mogućnost da zabrane održavanje nekog skupa ako ugrožava javnu sigurnost ili mir. Prema novom zakonu, vlada, a ne opštinske ili druge vlasti bit će nadležna za otkazivanje stranih skupova na tlu Austrije.

Promijenjen je i rok za prijavu protesta. Do sada su protesti i okupljanja na javnim mjestima morali biti prijavljeni najkasnije 24 sata pred početak, a ubuduće, kako je najavljeno, to će morati da se dogodi 48 sati prije održavanja.

Strani predizborni skupovi trebali bi da se prijave čak i sedmicu dana unaprijed, čime bi vlada dobila na vremenu da odluči da li će zabraniti okupljanje ili ga odobriti.

Izvor: Agencije