Erdogan: Evropska unija bez milosti i pravde

Erdogan kazao da reakcije na napade u Ankari i Istanbulu i Briselu i Parizu nisu bile iste (Anadolija)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan ponovno je kritikovao evropske zemlje, optuživši ih za diktaturu i okrutnost, jer svoje granice drže zatvorenima za izbjeglice koje bježe od sukoba u Siriji.

Evropske zemlje “nemaju milosti ni pravde”, rekao je Erdogan u obraćanju na takmičarskom festivalu kratkog filma pod nazivom “Milost i pravda” u Istanbulu, prenijela je agencija AP.

Kako je kazao, dok je Turska otvorila svoje srce i granice ugnjetavanima i žrtvama, oni koji se “igraju tri majmuna” zatvorili su im pojedina vrata.

“Kod njih nema samilosti, nema pravde. Kod njih postoji diktatura i tiranija. Dok smo mi pokušavali problem riješiti iz korijena, uspostaviti sigurno područje u Siriji i ukloniti ono što ljude tjera na migracije, oni su se povlačili na drugu stranu”, rekao je Erdogan i dodao kako oni koji govore da se u Siriji bore protiv organizacije Islamska država Irak i Levant nisu toj organizaciji nanijeli štetu kakvu joj je Turska nanijela, prenosi Anadolija.

Turska kao vrata nade za ugnjetavane

On je dodao kako je Turska u borbi protiv ISIL-a, “koja je s jedne strane bombašima samoubicama, a s druge napadima na tursku provinciju Kilis nanijela bol”, prepuštena sama sebi.

“Razlika između reakcija na bombe koje su eksplodirale u Ankari i Istanbulu i reakcija na napade u Parizu i Briselu nije ništa drugo nego oličenje nepravde”, poručio je Erdogan.

Istakao je kako vlast u Turskoj ne pokušava ojačati i razviti Tursku da bi ona upravljala drugim ljudima.

“Cilj nam je promijeniti tok događaja koji su došli do tog nivoa da ugrožavaju budućnost čovječanstva i postati vrata nade za ugnjetavane”, istakao je Erdogan.

Erdogan je i jučer optužio evropske zemlje za licemerje zbog toga što traže od Turske da izmijeni antiterorističke zakone, “dok kod kuće, u svojoj borbi protiv terorizma, ograničavaju demokratiju“.

Izvor: Agencije