Erdogan: Ezan će se zauvijek čuti u Turskoj

Nećemo dati priliku ni onima koji pokušavaju udaljiti Istanbul od toga da bude grad u kojem se Kur'an recitira bez prestanka (Getty Images)

U Turskoj je održana velika proslava 562. godišnjice osvajanja Carigrada, grada koji je naknadno preimenovan u Istanbul.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je da će se glas ezana (muslimanski poziv na molitvu) u ovoj državi zauvijek čuti.

Turska državna novinska agencija Anadolija prenosi kako je blizu 1,5 miliona ljudi učestvovalo u ovoj svečanosti, održanoj u subotu na trgu Yenikapi u Istanbulu, na kojoj su prisustvovali i turski predsjednik Erdogan, premijer Ahmet Davutoglu i predsjednik Parlamenta Cemil Cicek.

Svjetlo u srcu Istanbula

Njih trojica su, u obraćanju pred velikim skupom na trgu, naglasili koliki značaj povod ovog okupljanja ima za tursku historiju i cijeli islamski svijet.

“Nastavit ćemo se suprotstavljati svim onima koji žele ugasiti svjetlo osvajanja koje gori u srcu Istanbula već 562 godine i nećemo dopustiti da uspiju oni koje dolaze u iskušenje da podijele našu državu i naprave razdor u narodu”, izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik je naglasio da “ne treba podcijeniti izjave onih koji nama, muslimanima, govore o našim ezanima, niti treba zanemariti izdajnike koji kažu da je 1453. godine [godina osvajanja Carigrada] započela nepravda te da su Turci počinili masakr nad Armencima i pontskim Grcima”.

“Nećemo dati priliku ni onima koji pokušavaju udaljiti Istanbul od toga da bude grad u kojem se Kur'an recitira bez prestanka u Sobi svetih relikvija u Topkapi palači”, dodao je.

Erdogan je u govoru naveo i nekoliko citata iz Kur'ana i predaju poslanika Muhammeda o nagovještaju osvajanja Carigrada i o njegovom osvajaču, gdje se kaže: “Zaista će Konstantinopolj biti osvojen, divan je njegov osvajač i divna li je ta vojska.”

Kritika New York Timesu

U isto vrijeme, turski predsjednik optužio je američke novine New York Times da konstantno pokušavaju širiti razdor u Turskoj, ističući kako ovo nije prvi put da ove novine to čine.

“Iste stvari pisali su i u osmanskom periodu, posebno za vrijeme vladavine sultana Abdul Hamida II. Ove novine poznate su po svojim vezama s armenskim lobijem, a nedavno su učvrstili i svoje odnose s osobom koja se nalazi u Pensilvaniji”, kazao je Erdogan, misleći pri tome na Fethullaha Gulena, kojeg turski lider optužuje za vođenje paralelne države.

Svečanost je počela nastupom Mehtera, vojnog orkestra, koji je izvodio janjičarsku muziku, nakon čega je turska avijacija izvela performans.

Na svečanosti je prikazan i film o osvajanju ovog grada s dugogodišnjom tradicijom, nakon čega je nebo iznad Istanbula obasjao vatromet.

Izvor: Agencije