Erdogan: Globalna kampanja protiv muslimana

Nedostatak konsultacija korijen problema islamskog svijeta, rekao je Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se učesnicima na prvom Samitu muslimanskih vjerskih lidera Azijsko-pacifičkih zemalja u Istanbulu i tom prilikom istakao da se mnoge muslimanske zemlje, koje bi trebale biti mjesta spokoja i mira, danas pominju zbog sukoba, krvoprolića i suza.

Izrazivši zadovoljstvo da je Istanbul kao prijestolnica civilizacija domaćin ovako važnog skupa, Erdogan je kazao da bi susret vjerskih lidera iz regije u kojoj živi 1,2 milijarde muslimana trebao biti poticaj za gradnju novih mostova prijateljstva, saradnje i tolerancije, javlja Anadolija

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je ključ uspjeha svakog posla da se na početku istog donese dobra namjera i odluka, te u tom kontekstu naveo nekoliko odlomaka iz Kur'ana i izjava poslanika Muhameda a.s. koje govore upravo o tome.

“U korijenu brojnih problema sa kojima se danas suočava islamski svijet leži nedostatak konsultacija, napuštanje kulture razmjene stavova i dijaloga. To je ustvari osnovni uzrok zbog kojeg nam danas nedostaje milosrđa u zajednici. Sada više ne možemo govoriti o jedinstvu islamskog svijeta, ono je rasparčano. Uvjeren sam da su ovakvi skupovi vjerskih lidera izuzetno važni za ponovno uspostavljanje jedinstva islamskog društva“, kazao je Erdogan.

Teror u Siriji

Ukazujući na krize u muslimanskim zemljama regije u kojima se muslimani međusobno ubijaju, Erdogan je naveo primjer Sirije i kazao da se i predsjednik te zemlje predstavlja kao musliman, ali da je njegov državni teror svirepo ubio 366.000 muslimana, a i dalje postoje oni koji ga podržavaju.

“Svima je poznato da se na globalnom planu provodi kampanja protiv muslimana, a posebno nakon napada 11. septembra u SAD-u. Zastrašujuća dešavanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike samo doprinose tim idejama“, kazao je Erdogan i dodao da je lako osuđivati druge, ali da se islamski svijet mora i samokritički ispitati i ustanoviti uzroke koji su doveli da islamski svijet postane more krvi i suza.

Izvor: Agencije