Erdogan: Gulen misli da je ‘imam svemira’

Erdogan kazao da će članovi organizacije FETO/PDY nastaviti da bježe, ali da će im se ući u trag (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan govoreći u Istanbulu o pitanju uvođenja smrtne kazne u ovoj zemlji, aktueliziranom nakon pokušaja državnog udara 15. jula, rekao je kako onaj ko će o tome donijeti odluku nije Evropska unija, nego parlament te zemlje i njen narod.

“Narod zahtijeva smrtnu kaznu. Zbog toga, parlament će uzeti ovu temu u razmatranje. Kada parlament donese odluku o tome niko nema pravo da se protivi. Pojedini evropski lideri nam govore: ‘Ali vi zagovarate smrtnu kaznu’. Pazite, vi niste doživjeli ono što smo mi doživjeli. Demokratija je volja naroda. Ako to želi narod, a parlament donese takvu odluku, vi nemate pravo da se tome protivite”, kazao je Erdogan.

‘Nitkove ćemo ugušiti u krvi’

On se osvrnuo na napad u Vanu, ispred zgrade Stranke pravde i razvoja (AKP), u kojem je ranjeno 48 osoba.

“Nitkove koji su na prvi dan Bajrama aktivirali hiljadu kilograma eksploziva, prije ili kasnije ćemo ugušiti u krvi koju su prolili. Niko nema pravo da našem narodu truje ove mubarek dane, ove lijepe dane Bajrama. Ovi šehidi nisu pali uzaludno. Nitkovi će platiti cijenu onog što su počinili”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik se osvruo i na borbu protiv organizacije FETO/PDY, koju ta zemlja smatra terorističkom.

On je kazao da će članovi te organizacije nastaviti da bježe, ali da će im se ući u trag.

Kazavši da vođa organizacije Fetullah Gulen “sam sebe smatra ‘imamom svemira’”, Erdogan je naveo kako je FETO/PDY aktivna u 170 zemalja i ima članove zadužene za određene poslove na nivoima kontinenata i država.

“U Turskoj, primjera radi, postoji ‘imam’ za Tursku, pa onda za svaki grad, općinu, pa institucije redom. Znači da je računica nešto posve drugo, ali im je ona pokvarena pa sad bježe. Oni će nastaviti bježati, a mi ćemo nastaviti da ih gonimo”, rekao je Erdogan.

‘Pokušaj vojnog udara nije kraj igre’

Ukazao je na činjenicu da 15. juli nije kraj igre, nego samo jedan stepen.

“Upleteni u pokušaj državnog udara svakako su pripadnici terorističke organizacije FETO. No, mi znamo da je to velika igra. 15. juli nije kraj te igre, već samo jedan stepen. Nisu upetljani samo u dešavanja u Turskoj. Jesu li bili upetljani u dešavanja u Iraku, jesu. U dešavanja u Siriji, jesu. Isto tako u Afganistanu, Egiptu, Tunisu, Libiji. I to se nastavlja. Igra koja se vodi je u islamskom svijetu, u muslimanskim zemljama. Naš narod od nas traži i očekuje da ovu igru uništimo u korijenu”, poručio je Erdogan.

Turska je danas i formalno zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da uhapse imama Fethullaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji, pod optužbom da je orkestrirao pokušaj vojnog udara 15. jula.

Izvor: Agencije