Erdogan: Hrvatska pokazala šta je suživot

'Vjerujem da će islam u Hrvatskoj stoljećima nastaviti da živi u spokoju i sigurnosti', rekao je Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj izrazio zadovoljstvo što muslimani u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeru.

“Upoznavanje Hrvatske sa islamom nije se desilo prije stotinu godina nego mnogo ranije. Zato se nadam da će muslimani i dalje na ovim prostorima stoljećima živjeti u miru i skladu. Vidim da i danas muslimani u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeru. Nema sumnje da se isto to odnosi i na druge vjere i kulture. Vjerujem da je tome doprinijela snažna suradnja Vlade Hrvatske i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj”, rekao je Erdogan na akademiji održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Globalna saradnja

Istakao je da svi ljudi u svojim zemljama prenose ideju globalne saradnje i zajedništva.

“Mi smo 2005. godine pokrenuli Savez civilizacija zajedno sa Španijom, kao platformu za saradnju. Bitno je da svi mi u svojim zemljama nosimo ideju globalne saradnje i zajedništva, posebno u ovim teškim vremenima. Ako budete zagovarali ideju suživota i dijaloga, oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih će sigurno ostati u tami”, istakao je Erdogan.

Rekao je da je Hrvatska sigurno zemlja koja je pokazala dobar primjer međuvjerskog suživota i suradnje.

“Hrvatska nam je po tom pitanju danas pružila važan primjer suživota. Vjerujem da će islam u Hrvatskoj stoljećima nastaviti da živi u spokoju i sigurnosti”, rekao je turski predsjednik.

Svečana akademija povodom 100 godina institucionalnog islama u Hrvatskoj održava se u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Islamska zajednica u Hrvatskoj danas obilježava 100 godina otkako je tadašnji Sabor donio zakon o zvaničnom priznanju islama čime je ovu religiju izjednačio sa drugim religijama u Hrvatskoj.

Tim povodom održana je i svečana sjednica Sabora.

Izvor: Agencije