Erdogan i Barzani o borbi protiv ISIL-a i PKK-a

Barzani (lijevo) je izrazio podršku izabranom vodstvu Turske nakon pokušaja puča prošlog mjeseca (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u Ankari sa predsjednikom autonomne kurdske regije u Iraku Masoudom Barzanijem o strategiji borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i boraca zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Izvori iz Erdoganove kancelarije navode da su on i Barzani također razgovarali o neophodnim koracima za zatvaranje škola i drugih institucija u iračkom Kurdistanu koje su povezane sa Fethullahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara optužuje da stoji iza neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 15. jula, prenio je Reuters.

Prijetnje ISIL-a

Barzani je izrazio podršku izabranom vodstvu Turske nakon pokušaja puča prošlog mjeseca, kad su pristalice dijela vojnog vrha pokušale svrgnuti Erdogana sa vlasti.

Turska se istovremeno suočava sa prijetnjama ISIL-a, kako u samoj Turskoj, tako i preko granice susjedne Sirije, kao i prijetnjama kurdskog PKK, čije baze se nalaze u planinama na sjeveru Iraka.

Iračke i kurdske snage u Iraku ostvaruju napredak u borbama sa ISIL-om i na korak su do osvajanja njihove de facto prijestolnice Mosula, čiji bi pad označio praktični poraz te grupe u Iraku, naveo je irački premijer Haidar al-Abadi.

Izvor: Agencije