Erdogan i kralj Salman razgovarali o okončanju krize

Čelnici su naglasili odlučnost da osnaže tursko-saudijske veze (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom i njegovim novim prestolonasljednikom i složili su se da će povećati napore da okončaju tenzije kad je u pitanju Katar, rekli su izvori iz Erdoganovog kabineta.

Turska je ponudila snažnu podršku Kataru nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat i nekoliko drugih zemalja uveli mjere da izoliraju zaljevsku državu, optužujući Dohu da finansira terorizam i potiče regionalnu nestabilnost, što Katar negira.

U razgovoru Erdogana sa saudijskim čelnicima u srijedu navečer “postignut je dogovor o povećavanju napora prema okončanju tenzija u regiji koje se tiču Katara”, naveli su izvori.

Čelnici su također naglasili odlučnost da osnaže tursko-saudijske veze, dok je Erdogan čestitao Mohammedu bin Salmanu, kraljevom sinu, koji je proglašen prestolonasljednikom, rekli su izvori.

‘Očigledna turska podrška Kataru’

Erdogan i kralj Salman također su dogovorili da održe razgovore na samitu G20 u Hamburgu sljedećeg mjeseca.

Ranije ovog mjeseca turski parlament ubrzano je usvojio zakone kako bi se turski vojnici angažirali u vojnoj bazi u Kataru, dva dana nakon što su zaljevske zemlje prekinule veze s Dohom.

Turski analitičari opisali su taj potez za Al Jazeeru kao “očigledno pokazivanje podrške Kataru”.

Turska ima vojnu bazu u Kataru, u kojoj se trenutno nalazi 90 turskih vojnika.

Ankara je provela prvi trening u bazi ranije ovog mjeseca, u dugo planiranoj vježbi.

Izvor: Al Jazeera i agencije