Erdogan i Obama za odlučnu borbu protiv ISIL-a

Dva predsjednika istaknula su da će SAD i Turska i dalje biti protiv svake vrste terorizma (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Barack Obama osudili su teroristički napad koji se u ponedjeljak desio u turskom gradu Surucu, kao i napade u kojima su ubijeni vojnik i dvojica policajaca, a za koje je odgovornost preuzela Radnička partija Kurdistana, saopćeno je iz Predsjedništva Turske, javlja Anadolija.

Erdogan je razgovarao telefonom s Obamom, a glavna tema bila je globalna borba protiv terorizma i nedavni teroristički napadi u Turskoj.

Dvojica predsjednika su saglasni o neophodnosti odlučnog nastavka borbe protiv organizacije Islamska država Irak i Levant, koja najvjerovatnije stoji iza napada u Surucu, kao i neophodnosti nastavka saradnje s ciljem uspostave mira i stabilnosti u Iraku i iznalaženja političkog rješenja sirijske krize.

Naglasili su da će SAD i Turska i dalje biti protiv svake vrste terorizma i da će intenzivirati saradnju u pravcu jačanja mjera sigurnosti na tursko-sirijskoj granici i spriječiti odlazak stranih boraca na ratišta u Iraku i Siriji.

Dva napada u dva dana

Teroristički napad u južnom turskom gradu Surucu izveden je u ponedjeljak.

Poginule su 32 osobe, a među više od 100 ranjenih 20 je i dalje životno ugroženih.

Napad je najvjerovatnije djelo bombaša samoubice, koji je aktivirao eksploziv u dvorištu Doma kulture u centru grada, gdje je bila okupljena masa članova omladinskog udruženja.

Nadležni organi u Turskoj vode opsežnu istragu, a dosadašnje informacije ukazuju na povezanost napadača s ISIL-om.

U protekla dva dana na jugoistoku Turske desila su se još dva odvojena napada, za koje je odgovornost preuzeo PKK, a u kojima su život izgubili jedan vojnik i dvojica policajaca.

Izvor: Agencije