Erdogan i Putin najavili susret

Erdogan i Putin ukazali su na važnost obnavljanja tursko-ruskih odnosa (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavio je telefonski razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, što je njihov prvi razgovor od obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine.

Putin ukida sankcije Turskoj?

Vladimir Putin je izdao je naređenje ruskoj Vladi za normalizaciju odnosa s Turskom, javlja Anadolija.
Kako saznaje novinar ove agencije, ruski predsjednik u srijedu je izdao naređenje za ukidanje turističkih sankcija Turskoj, koje su uvedene neposredno nakon što je Turska oborila ruski avion u novembru prošle godine.
Putin je izdao naređenje ruskoj Vladi za normalizaciju odnosa s Turskom, uključujući i trgovinske odnose s ovom zemljom.

Iz Ureda predsjednik Turske saopćeno je kako su Erdogan i Putin ukazali na važnost obnavljanja tursko-ruskih odnosa, ali i saradnje dvije zemlje u rješavanju ekonomskih i humanitarnih kriza u regiji.

Putin je osudio napad koji se jučer desio na istanbulskom aerodromu Ataturk, a Erdoganu i cijelom turskom narodu izrazio saučešće.

Erdogan i Putin su postigli saglasnost o obnavljanju bilateralnih odnosa, naglasili su i odlučnost u zajedničkoj borbi protiv terorizma, te su dogovorili nastavak kontakata i budući susret “licem u lice”.

Obaranje aviona

Odnosi Turske i Rusije ozbiljno su narušeni nakon što su turski borbeni avioni 24. novembra 2015. godine presreli, a potom i oborili ruski avion Su-22, koji je povrijedio turski zračni prostor u pograničnom području sa Sirijom.

Erdogan je prije dva dana izrazio žaljenje zbog obaranja aviona.

“Još jednom izražavam saučešće porodici stradalog pilota, neka nam ne zamjere. Učestvujem u njihovoj žalosti”, poručio je Erdogan u pismu Putinu.

Nakon što je avion oboren, Erdogan je pokušao telefonski kontaktirati ruskog predsjednika, ali ruska strana nije odgovorila.

Postojali su navodi da će se Erdogan i Putin sastati na Samitu za klimatske promjene održanom krajem prošle godine u Parizu. Ipak, to se nije dogodilo.

Nakon obaranja ruskog vojnog aviona u turskom zračnom prostoru u novembru prošle godine, Putin je naredio kraj bezviznog režima i pozvao ruske turiste da ne ljetuju u Turskoj.

Izvor: Agencije