Erdogan i Putin razgovarali o Istočnoj Ghouti

Snage odane Basharu al-Assadu od 19. februara ubile su 824 civila u Istočnoj Ghouti (EPA)

Predsjednici Turske i Rusije, Recep Tayyip Erdogan Vladimir Putin, telefonom su razgovarali o humanitarnoj drami u Istočnoj Ghouti, predgrađu sirijske prijestolnice Damaska, kao i o drugim dešavanjima u Siriji, javljaju agencije.

Prema diplomatskim izvorima, tokom razgovora je naglašeno kako je dostava humanitarne pomoći civilima u Istočnoj Ghouti od ogromnog značaja.

Također su se saglasili kako je veoma važno da stradanja u Istočnoj Ghouti prestanu što prije.

Naglašeno je kako su zajednički napori Turske, Rusije i Irana veoma važni za potpunu provedbu primirja u Istočnoj Ghouti.

Režim intenzivirao napade

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu od 19. februara ubile su 824 civila u Istočnoj Ghouti, a strahuje se kako bi broj žrtava mogao porasti, jer napadi u toj regiji i dalje traju.

Istočna Ghouta je pod kontrolom snaga sirijske opozicije, a regija je pod potpunom opsadom režimskih snaga već skoro šest godina.

U posljednjim mjesecima snage odane režimu intenzivirale su napade na naseljena mjesta, a okončanje napada nije donijelo ni to što je regija na mirovnom procesu u Astani proglašena zonom deeskalacija.

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Ghouti stalna su meta napada snaga odanih Assadovom režimu, koji ne dozvoljava dopremanje humanitarne pomoći u regiju.

Izvor: Agencije