Erdogan i Rouhani razgovarali o sirijskoj krizi

Erdogan i Rouhani razgovarali su i o mirovnim pregovorima u Astani i Sočiju u cilju postizanja rješenja za sirijsko pitanje (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Irana Hassan Rouhani razgovarali su telefonom o sirijskoj krizi.

Iz Ureda turskog predsjednika saopćili su da su Erdogan i Rouhani razgovarali o posljednjim dešavanjima u Siriji, prvenstveno u Afrinu i Idlibu, navodi agencija Anadolija.

Predsjednik Republike Turske informisao je Rouhanija i o operaciji “Maslinova grančica”, koju turske oružane snage provode protiv kurdskih boraca u Afrinu. 

Tokom razgovora naglašena je saradnja dvije zemlje u okviru borbe protiv “terorističkih organizacija”.

Erdogan i Rouhani razgovarali su i o mirovnim pregovorima u Astani i Sočiju u cilju postizanja rješenja za sirijsko pitanje.

Avionska nesreća

Turski predsjednik također je uputio saučešće iranskom predsjedniku povodom avionske nesreće na jugu te zemlje, u kojoj je poginulo 66 osoba.

Erdogan je rekao da je Turska spremna pomoći Iranu u akciji potrage i spašavanja, te u otkrivanju uzroka pada aviona, navode turski mediji.

Svih 60 putnika i šestero članova posade poginulo je u avionu koji je pao na jugu Irana u nedjelju.

Avion tipa ATR-72 iranske aviokompanije Aseman Airlines, koji je letio od Teherana ka Yasuju, na jugozapadu Irana, srušio se u blizini zabačene planinske regije Semirom, približno 620 kilometara južno od Teherana.

Vlasti su navele da je avion u vlasništvu poluprivatne aviokompanije Aseman Airlines, sa sjedištem u Teheranu, koja je specijalizovana za letove do zabačenih aerodroma širom zemlje, ali obavlja i međunarodne letove.

Izvor: Agencije