Erdogan i Trump razgovarali o Siriji i Kurdima

U telefonskom razgovoru Donalda Trumpa i Recepa Tayyipa Erdogana bilo je riječi i o odnosima Turske i SAD-a (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio je kako je u petak s američkim kolegom Donaldom Trumpom razgovarao o sirijskoj krizi i drugim regionalnim pitanjima.

Kako je saopćio ured turskog predsjednika, u telefonskom razgovoru bilo je riječi i o odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Turska je u petak objavila kako je Trump prenio turskom kolegi Erdoganu da je izdao uputu o prekidu isporuke američkog naoružanja kurdskim snagama u Siriji te kako se turska Vlada nada da će se to ispuniti.

“Našu nelagodu što se oružje doprema kurdskim snagama još smo jednom prenijeli gospodinu Trumpu… On je vrlo jasno rekao kako je izdao uputu da im se oružje više ne dostavlja”, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare.

“Pozdravljamo to obećanje i želimo da se ono praktično ispuni.”

Trilaterala u Sočiju

Telefonski razgovor je uslijedio nekoliko dana nakon što je Erdogan prisustvovao trilateralnom sastanku s liderima Rusije i Irana, Vladimirom Putinom i Hassanom Rouhanijem, u Sočiju, posvećenom mirnom rješenju sirijskog sukoba, prenosi agencija AP.

Prije razgovora, Trump je na Twitteru objavio kako će s Erdoganom razgovarati kako bi “donio mir u haotično područje koje je naslijedio na Bliskom istoku”.

Na sastanku na vrhu u srijed Putin je dobio podršku Turske i Irana da bude domaćin mirovnog kongresa, čime Putin zauzima centralnu ulogu u diplomatskim naporima za konačno zaustavljanje građanskog rata u Siriji.

Izvor: Agencije