Erdogan imenovao Davutoglua mandatarom

Recep Tayyip Erdogan je zatražio od Ahmeta Davutoglua da formira 64. po redu vladu Turske (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je u utorak aktuelnog premijera te države i predsjednika Partije pravde i razvoja Ahmeta Davutoglua mandatarom za sastavljanje nove vlade Republike Turske, javlja agencija Anadolija.

Erdogan je zatražio od Davutoglua da formira 64. po redu tursku vladu.

Dvojica turskih čelnika susreli su se u predsjedničkoj palati, navodi se u saopćenju Predsjedništva.

Očekuje se da će Davutoglu u srijedu ili četvrtak imenovati nove ministre te da će premijer veoma pažljivo kontrolirati ekonomski tim države, navodi agencija Reuters.

Konstituirajuća sjednica Parlamenta

Zastupnici 26. saziva Velike narodne skupštine Republike Turske održali su ranije u utorak konstituirajuću sjednicu.

Nakon intoniranja nacionalne himne, zastupnici su, jedan po jedan, položili zakletvu da će poštivati Ustav i zakone i biti marljivi i odgovorni članovi najviše zakonodavne institucije zemlje.

Prema rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora održanih 1. novembra, AKP ima 317 zastupničkih mjesta u Parlamentu, koji broji ukupno 550 zastupnika, što znači da ima dovoljnu većinu za samostalno formiranje vlade.

Najjača opoziciona Republikanska narodna partija osvojila je 134 zastupnička mjesta, slijedi prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija sa 59 zastupnika i desničarska Partija nacionalnog pokreta, koja će u 26. sazivu turskog Parlamenta imati 40 zastupnika.

Izvor: Agencije