Erdogan: Iran želi dominirati Bliskim Istokom

Erdogan traži povlačenje Irana iz Jemena, Sirije i Iraka (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Iran da nastoji preuzeti dominaciju na Bliskom Istoku te je kazao da su takve aspiracije počele smetati Ankari, ali i Saudijskoj Arabiji te zaljevskim arapskim zemljama.

Turska je ranije kazala da podržava vojnu akciju protiv Husija u Jemenu koju predvodi Saudijska Arabija te pozvala militantnu grupu i “one koji je podržavaju izvana” da prekinu akcije koje prijete miru i sigurnosti u regiji, prenosi Hina.

“Iran pokušava dominirati regijom”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare. “Može li se to dopustiti? To je počelo smetati nama, Saudijskoj Arabiji i zaljevskim zemljama i ne može se tolerirati, a Iran to mora shvatiti.”

Napad na Husije

Saudijska Arabija i arapski saveznici napali su snage šiitskih pobunjenika Husija u Jemenu koje su zauzele velike dijelove zemlje u nastojanju da s vlasti svrgnu predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija.

Vojna intervencija pod vodstvom Saudijske Arabije označila je eskalaciju u jemenskoj krizi u kojoj Iran podržava šiitske Husije, a monarhije u Zaljevu u kojima žive sunitski muslimanski podržavaju Hadija i njemu lojalne sunite na jugu Jemena.

Erdogan je kazao kako je sukob prerastao u sektaški te Iran pozvao na povlačenje.

“Iran mora izmijeniti stajalište. Mora povući sve svoje snage, bilo da se nalaze u Jemenu, Siriji ili Iraku, te poštovati teritorijalni integritet tih zemalja”, kazao je.

Izvor: Agencije