Erdogan: ISIL je nož u grudima muslimana

Erdogan je istom prilikom obećao kako će nastaviti sa planom odobravanja državljanstva sirijskim izbjeglicama (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) „nož u grudima muslimana“ nakon serije napada ove grupe u Saudijskoj Arabiji, prenose turski mediji.

Tokom govora u Istanbulu povodom kraja ramazana, Erdogan je istakako kako je muslimanskom krvlju plaćena visoka cijena terorističkih napada grupa kao što su ISIL i PKK.

„Ova grupa koja se naziva ISIL je bodež u grudima muslimana. Ko god podržava ovu organizaciju kroz sektaški fanatizam ili bilo koji drugi motiv, postaje partner u istom grijehu“, istakao je turski lider.

Bombaši samoubice u ponedjeljak su napali Medinu, Katif i Džedu. U Medini su poginula četiri pripadnika snaga sigurnosti nedaleko od Poslanikove džamije, mjesta gdje je ukopan poslanik Muhammed.

Dan ranije više od 200 ljudi je poginulo u eksploziji bombe u šiitskom dijelu Bagdada, dok je prošle sedmice 45 osoba izgubilo živote kada su tri osobe izvršile napad na istanbulski aerodrom Ataturk.

Pitanje državljanstva izbjeglica

Erdogan je istom prilikom obećao kako će nastaviti sa planom odobravanja državljanstva sirijskim izbjeglicama. On je tu ideju prvi put iznio 2. jula kada je izazvao veliko protivljenje na društvenim medijima.

„Među njima ima i kvalificiranih ljudi, osoba sa karijerama. Ako ih ne uzmemo, onda oni trebaju otići u Englesku, Kanadu ili drugdje? Mi ne diskriminiramo.“

On je naveo primjer mešketijskih Turaka koji su pobjegli iz sukoba na istoku Ukrajine i došli u istočnu tursku provinciju Erzincan.

Izvor: Agencije