Erdogan: Izdajnički pakt protiv Turske

Policija je koristila suzavac, prilikom čega su povrijeđeni i neki političari koji su učestvovali u demonstracijama (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari, kako “članovi paralelnih struktura imaju pakt sa separatističkim organizacijama” i pokušavaju nanijeti štetu državi, prenosi Anadolija.

“Ova izdajnička grupa paralelnih struktura, udružila se sa separatističkom organizacijom i tragaju za novim planovima. Oni imaju samo jedan cilj – prepriječiti put Turskoj, biti prepreka našem narodu da ostvari ciljeve planirane za 2023. godinu”, kazao je turski predsjednik.

Erdogan smatra da je pogrešno to što se svake godine za 1.maj najviše pažnje poklanja protestima na istanbulskom trgu Taksim, te da iza svih tih nemira stoje skriveni planovi.

Na protestima uhapšene 203 osobe

Guverner Istanbula Vasip Šahin je izjavio da su u događajima u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u Istanbulu privedene 203 osobe, javlja Anadolija.

“Vodi se istraga u vezi s privedenima. U tim događajima je povrijeđeno šest policajaca i 18 demonstranata. Dobro je da nemamo teško povrijeđenih”, rekao je Šahin.

U Istanbulu su se za 1. maj održali veliki protesti. Grupa demonstranata za koju se pretpostavlja da su noć proveli na Beyogluu, naselju u centru Istanbula, danas je pokušala nasilnim putem doći do najpoznatijeg istanbulskog trga Taksim. Na ovom dijelu osiguranje je bilo pojačano, te su policija i osiguranje postavili barikade i udaljili demonstrante koji su nosili  transparente. Podršku iz zraka im je pružio i policijski helikopter, javila je Anadolija.

Druga grupa demonstranata je sa Bulevara Barbaros na Bešiktašu, također u centru Istanbula, pokušala doći do trga Bešiktaš.

Privedene četiri osobe

Zbog nereda koji su nastali, policija je koristila suzavac, prilikom čega su i neki političari koji su učestvovali u demonstracijama lakše povrijeđeni.

Demonstranti su na policiju bacali kamenice, flaše i palice.

U ovim neredima oštećen je i veliki broj vozila koja su se tu nalazila, a prilikom bijega demonstranata u stražnje ulice, pronađeno je i vatreno oružje.

Zbog nedozvoljenih demonstracija, na Sisliju, privedene su četiri osobe i oduzeto je 17 molotovljevih koktela. Povrijeđenima je ukazana medicinska pomoć.

U drugim turskim gradovima radnici, članovi raznih sindikata, Prvi maj obilježavaju uz mirne demonstracije, okupljanja i pjesmu.

Izvor: Agencije