Erdogan: Izgubili smo 250 života, ali dobili budućnost

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je okupljenima na Maršu nacionalnog jedinstva u Istanbulu povodom godišnjice propalog pokušaja vojnog udara da je “Turska u noći 15. srpnja prošle godine izgubila 250 ljudi, turskih heroja, a zauzvrat dobila budućnost i napredak 70-milijunske države”.

“Osim njih, tisuće naše braće i sestara su ranjene. Platili smo veliku cijenu, ali zahvaljujući njima, majke očevi, supruge, sestre, braća dobili su nadu i državu”, rekao je Erdogan.

Turska obilježava godišnjicu od neuspjelog pokušaja vojnog udara u kojem je ubijeno više od 250, a ranjeno najmanje 2.000 ljudi.

Milijuni ljudi širom Turske izašli su na ulice, a veliki broj građana okupio se na Bosforskom mostu u Istanbulu gdje im se obratio predsjednik Erdogan.

“Nisu obraćali pažnju na kišu metaka koja je padala oko njih”, rekao je Erdogan, odajući počast građanima koji su se okupili na tom mostu prije godinu.

“Ah, da ovaj most ima jezik, da može govoriti, da može ispričati priču o herojstvu našeg naroda te večeri. Kamo sreće da svaki centimetar asfalta zemlje, države, kamena može ispričati što znači biti heroj jer nijedan jezik na svijetu nije dovoljan da objasni i ispriča to herojstvo”, poručio je.

Niz manifestacija u Turskoj

Citirao je potom pjesnika koji je napisao pjesmu o palim herojima u bici na Cannakaleu te dodao: “U noći 15. srpnja stradalo je dosta šehida. Molim Allaha da im da rahmet. Oni su bili naše sunce. Zahvalan sam svim onim glavama koje se te večeri nisu pognule pred izdajnicima, [ljudima] koji su bili spremni da svoj život daju za svoju državu, svoju slobodu, svoj ezan”, rekao je Erdogan.

“Odrubit ćemo glave izdajnicima”, rekao je Erdogan, potvrdivši ranije izjave da će potpisati prijedlog zakona o ponovnom uspostavljanju smrtne kazne.

“Mi smo pravna država. Ako mi to bude predočeno poslije parlamenta, potpisat ću”, rekao je.

Tokom dana u Turskoj je održano niz manifestacija u okviru obilježavanja prve godišnjice sprečavanja vojnog udara.

Za pokušaj puča, Turska krivi Fethullaha Gulena, imama koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, a od kojih turske vlasti zahtijevaju njegovo izručenje.

Turske vlasti su 15. srpanj proglasile nacionalnim praznikom demokracije i jedinstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije