Erdogan: Izrael je počinio masakr, a Amerika je pripremila teren

Erdogan je ponovo osudio premještanje Ambasade SAD-a u Jerusalem (Anadolija)

Britanska premijerka Theresa May u Londonu je primila predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolija.

Erdogan je prije samog sastanka rekao novinarima da Turska i Velika Britanija namjeravaju dodatno povećati trgovinsku razmjenu, napominjući da je u tom smjeru postignut napredak.

Dotakao se i regionalnih pitanja, ponovo osudivši premještanje Ambasade SAD-a u Jerusalem.  

“Premještanjem Ambasade SAD-a u Jerusalem regija je sada ozbiljno ušla u problem”, rekao je turski predsjednik, napominjući da je Izrael počinio pravi masakr.

Saradnja Turske i Velike Britanije

“Izrael je počinio masakr, ali, nažalost, Amerika je pripremila teren za takav masakr”, rekao je Erdogan.

Premijerka May naglasila je značaj trgovinske saradnje između Velike Britanije i Turske.

Istakla je i da Turska ima važnu ulogu kad je riječ o regionalnoj sigurnosti.

“Naravno, mislimo da je jedna od najvažnijih tema i pobjeda nad ISIL-om u Siriji”, rekla je britanska premijerka.

Predsjednik Turske u zvaničnoj je posjeti Londonu.

Palestinski izaslanik u UN-u Riyad Mansour optužio je Izrael da je počinio “ratni zločin” protiv palestinskih demonstranata u pojasu Gazem, potcrtavajući da Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo učiniti Izrael odgovornim za događaje.

“U posljednjih pet sedmica molili smo vas da spriječite novi izraelski masakr”, rekao je Mansour na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Je li moguće da niste čuli naše pozive? Je li moguće da niste shvatili ozbiljno naša upozorenja?”

Pozivajući na transparentnu istragu povodom ubistava duž granice Gaze i Izraela, Mansour je rekao: “Dopustite nam da provedemo istragu o onome šta se dogodilo na terenu. Prihvatit ćemo ishod jedne takve istrage”, dodao je.

Minuta šutnje

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon opisao je digogodišnje zahtjeve za pravo na povratak palestinskih izbjeglica u gradove i sela iz kojih su njihove porodice protjerane kao zahtjev da se uništi Izrael.

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, posvećen nasilju duž granice Izraela i Pojasa Gaze, počeo je danas u New Yorku minutom šutnje za više od 60 Palestinaca, koje su u ponedjeljak ubile izraelske snage, prenose agencije.

Poljska ambasadorica Joanna Wronecka, čija država predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, pozvala je na takav gest u znak sjećanja na ubijene Palestince, prenosi agencija AP.

Izvor: Agencije