Erdogan: Izrael od sada mora biti odgovoran

Izrael je odbacio talas američkih i evropskih osuda zbog planova za izgradnju na hiljade novih kuća u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj Obali (AFP)

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Izrael mora znati da su „stvari danas mnogo drugačije u regiji“ i da mora prestati da se „hrani tuđim suzama i krvlju“.

Erdogan je u utorak na sastanku njegove stranke AKP govorio o aktuelnostima u regiji sa akcentom na historijsko napredovanje Palestine u Ujedinjenim nacijama.

„Od 29. novembra na političkoj sceni ponovo postoji država Palestina. Od sada će se i Izrael morati ponašati odgovorno kako bi u regiji zaživio mir i stabilnost. Ovo je sada nova regija. Regionalni akteri, lideri, vlasti su drugačiji“, poručio je turski premijer.

„Zemljama regije i cijelog svijeta je dosadilo neljudsko i nezakonito ponašanje Izraela… Kao prvo, [Izrael] mora prestati da vara vlastiti narod i da mu nanosi zlo“, dodao je on. 

‘Uvreda za SAD’

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert, koji u srijedu planira saopćiti i to da li će se kandidirati na narednim izborima, rekao je da Izrael nije imao razloga da se protivi palestinskom statusu države nečlanice posmatrača.

“Da budem iskren, nisam siguran da je postojao razlog da se (Izrael) suprotstavi zahtjevu Palestinske uprave da se unaprijedi njihov status”, rekao je Olmert u govoru koji je održao u ponedjeljak navečer u New Yorku, prenose agencije.

On je pohvalio “nevjerovatnu hrabrost” koju je pokazala američka administracija podržavši Izrael u UN-u prošle sedmice, jer se našla među samo devet zemalja koje su se usprotivile unapređenju palestinskog statusa i dodao da Izrael zbog toga trebao da se zahvali SAD-u.

Olmert je rekao i to da odluka o najavljivanju novih naselja u osjetljivoj okupiranoj zoni predstavlja gotovo uvredu za SAD, nakon što su podržale Izrael i izjasnile se protiv toga da Palestinci dobiju status države nečlanice.

“Bio sam potpuno iznenađen… kada je izraelska Vlada narednog jutra odlučila uraditi stvar koja će sigurno uvrijediti zvaničnike u SAD-u”, dodao je bivši izraelski premijer.

Američke i evropske kritike

Vlasti Velike Britanije, Francuske, Španije, Danske i Švedske u ponedjeljak su pozvale izraelske ambasadore kako bi izrazili protest zbog planova gradnje novih kuća za naseljenike.

Olmertova kandidatura

Olmert je novinskoj agenciji AFP rekao i to da je donio odluku vezanu za svoju političku budućnost koju će saopćiti za dva dana.

Bivši lider opozicione partije Kadima u julu je proglašen krivim za korupciju u vrijeme dok je bio ministar trgovine i industrije, zbog čega je u septembru dobio godinu dana uslovne kazne.

Istovremeno je oslobođen optužbi za davanje mita i lažne naplate izraelskih humanitarnih organizacija.

Rusija i Njemačka su, također, izrazile protivljenje gradnji dodatnih naselja, dok je Bijela kuća objavila saopćenje u kojem se traži „od izraelskog premijera da razmotri svoje jednostrane odluke“.

Međutim, izraelska administracija odbacila je talas američkih i evropskih kritika i osuda zbog planova za izgradnju na hiljade novih kuća u naseljima u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj Obali, kazavši kako će nastaviti sa radovima uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Ured premijera Benjamina Netanyahua saopćio je kako će nastaviti sa ispunjavanjem svojih interesa „čak i uz sav međunarodni pritisak“, te kako „neće biti promjene odluke“.

Na zvaničnom profilu Ministarstva vanjskih poslova Rusije na Twitteru navodi se kako je „izraelska gradnja na Palestinskim teritorijama, okupiranim 1967. godine, nelegalna, bez priznanja i osuđena od strane Rusije i međunarodne zajednice“.

Sporna teritorija

Novinarka Al Jazeere Charlie Angela, koja se javila iz Londona, navela je kako je britanska Vlada „frustrirana, ne samo veličinom novih naselja, već i vremenom objave planova“.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je kako je duboko zabrinut zbog mogućih posljedica izraelskog poteza na mirovni proces.

„Kažem, kao što je to ranije uradio i ministar vanjskih poslova Francuske, da smo veoma posvećeni objavi izraelske Vlade o izgradnji novih kolonija koje čine 3.000 novih kuća, kao i posljedicama koje taj potez može imati na mirovni proces“, kazao je Hollande.

Odluka za izgradnju u ključnom dijelu istočnog Jerusalema, nazvanom E1, izazvala je oluju diplomatskih protesta od Washingtona do Brisela.

Riječ je o veoma spornom dijelu Zapadne obale koji se proteže od najistočnijeg dijela aneksiranog istočnog Jerusalema i naselja Maaleh Adumim.

Palestinci se žestoko protive projektu koji bi okupiranu Zapadnu obalu prepolovio i odvojio je od Jerusalema, što bi kreiranje održive palestinske države učinilo dodatno problematičnim.

Izvor: Al Jazeera i agencije