Erdogan: Izrael vodi rasističku politiku prema Palestincima

Izrael je turskog predsjednika nazvao serijskim prekršiteljem ljudskih prava (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uporedio je izraelsku politiku prema Palestincima s rasizmom u prvim danima Sjedinjenih Američkih Država i razdobljem aparthejda u Južnoafričkoj Republici.

“Kakva je razlika između sadašnjih djela izraelske administracije i rasističke i diskriminirajuće politike koja se prakticirala protiv crnaca u prošlosti u Americi i donedavno u Južnoafričkoj Republici?”, rekao je on.

Erdogan je upozorio SAD da ne preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Takav potez bio bi “jako pogrešan”, a pregovore o tome treba prekinuti, rekao je turski predsjednik na forumu o bliskoistočnom konfliktu u Istanbulu.

Dodao je da izraelski embargo u Gazi nema veze sa humanošću.

‘Serijski prekršitelj ljudskih prava’

Turski čelnik kritizirao je Izrael zbog namjere Knesseta da ograniči islamski poziv na molitvu.

Jedan od takvih zakona zabranio bi učenje ezana posredstvom zvučnika u periodu od 23:00 do 7:00.

Izrael je odgovorio na Erdoganove optužbe i nazvao turskog predsjednika “serijskim prekršiteljem ljudskih prava”.

“Onaj ko sistemski krši ljudska prava u svojoj zemlji ne treba propovijedati moralnost jedinoj pravoj demokratiji u regiji”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Emmanuel Nahshon.

“Izrael dosljedno štiti potpunu slobodu bogosluženja za Jevreje, muslimane i kršćane i nastavit će to činiti uprkos neutemeljenim optužbama”, navodi se u izjavi.

Erdoganove tvrdnje uslijedile su nedugo nakon što su izraelski ministri odobrili kontroverzni zakon koji ukida arapski kao službeni jezik i definira zemlju kao “nacionalni dom jevrejskog naroda”.

Istovremeno, Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji otvaranja Sedmice vakufa i međunarodnog dana zadužbine u Jerusalemu.

‘Harem časti i slave’

Rekao je da je Jerusalem, kao prva kibla i grad poslanika, za sve muslimane “harem časti i slave”, prenosi agencija Anadolija.

“Bez pronalaska pravednog rješenja palestinskog pitanja nije moguće uspostaviti mir i stabilnost u regiji. U tom je kontekstu važno da se poštuju međunarodne pravne norme i odluke. Niko i nijedna država nisu iznad prava niti to mogu biti. Međutim, u slučaju palestinskog pitanja već godinama pravo vode oni koji smatraju da su iznad njega i to tako treba vidjeti”, poručio je Erdogan.

Istakao je da nekažnjavanje počinitelja nasilja i zločina dodatno doprinosi porastu novog vala nasilja.

Na kraju je dodao da je veoma važno nastaviti pružati podršku udruženjima i fondacijama koje djeluju u Jerusalemu kako bi se na taj način pružila pomoć i palestinskom narodu.

Izvor: Agencije