Erdogan: Jerusalem je naša kibla

Veliki miting podrške Palestini počeo je danas u istanbulskoj četvrti Yenikapi pod nazivom 'Kletva zulumu, podrška Kudsu' (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas na mitingu podrške Jerusalemu u Istanbulu da, ako muslimani ne zaštite svoju prvu kiblu, neće moći sa sigurnošću gledati na budućnost svoje posljednje kible, prenosi agencija Anadolija.

“Jerusalem nije samo grad. Jerusalem je simbol, on je ispit, Jerusalem je kibla. Ako ne zaštitimo našu prvu kiblu, nećemo moći sa sigurnošću gledati na budućnost svoje posljednje kible”, poručio je turski čelnik.

Dodao je da je muslimanski svijet “pao na ispitu Jerusalema”.

“Ne samo muslimanski svijet već i cijelo čovječanstvo”, dodao je.

Deseci ubijenih

Veliki miting podrške Palestini počeo je danas u istanbulskoj četvrti Yenikapi pod nazivom “Kletva zulumu, podrška Kudsu” u organizaciji više turskih nevladinih organizacija.

Na mjestu gdje se održava miting postavljene su velike zastave, kao i posteri osnivača Turske Mustafe Kemala Ataturka i aktuelnog predsjednika te države Erdogana.

Građani koji su došli na mjesto mitinga nose turske i palestinske zastave, a za praćenje samog mitinga akreditovan je veliki broj turskih i stranih novinarskih ekipa.

Hiljade Palestinaca okupile su se u ponedjeljak na granici Pojasa Gaze kako bi protestovali zbog izraelske okupacije i premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Izraelske snage sigurnosti vatrenim oružjem ubile su najmanje 62 Palestinca, a ranile više od 3.000. 

Izvor: Agencije