Erdogan: Kurdi riskiraju sektaški i etnički rat

Recep Tayyip Erdogan: Sve će biti gotovo kada zatvorimo naftovode i prekinu se svi njihovi prihodi (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je na mogući “etnički i sektaški” rat kao odgovor na referendum u iračkom Kurdistanu, dok je irački premijer Haider al-Abadi otpisao razgovore s kurdistanskom Regionalnom vladom oko ishoda kontraverznih izbora.

Erdogan je, tokom obraćanja u direktnom TV prijenosu, zaprijetio u utorak nametanjem sankcija poluautonomnoj kurdskoj regiji da će “ostati u teškom položaju” te kako će stanovnici tamo biti gladni.

“Ukoliko [lider iračkih Kurda Masoud] Barzani i kurdistanska Regionalna vlada nastave s ovom greškom, bit će zapamćeni u historiji sa sramotom uvlačenja regije u etnički i sektaški rat”, istakao je turski lider.

Prekid dotoka prihoda

Njegove izjave uslijedile su nakon što su turske i iračke vojne snage izvele zajedničke manevre nedaleko od turske granice sa sjevernim Irakom.

Turska je dugo bila veza sjevernog Iraka s ostatkom svijeta, no Ankara smatra referendum prijetnjom svojom nacionalnoj sigurnosti i boji se kako on može potpaliti separatizam među njenim kurdskim stanovništvom.

“Sve će biti gotovo kada zatvorimo naftovode i prekinu svi njihovi prihodi i ne budu mogli doći do hrane kada naši kamioni prestanu ići u sjeverni Irak”, naveo je Erdogan.

Irački Kurdi su u ponedjeljak održali ključni referendum, uprkos žestokom protivljenju Bagdada i susjednih Turske i Irana.

Navodno je odziv bio 72 posto, odnosno 3,3 miliona od 4,58 registriranih glasača.

Ljuta reakcija Irana

Nešto ranije je Abadi također ljutito reagirao na glasanje, kazavši: “Nismo spremni razgovarati, niti imati dijalog o rezultatima referenduma, jer je on neustavan.“

U utorak su turske i iračke trupe počele zajedničke vojne vježbe u Haburu, nedaleko od turske jugoistočne granice s Irakom, objavila je turska vojska.

U Iranu, domu miliona Kurda, Ali Akbar Velayati, glavni savjetnik za vanjske poslove iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Khameneija, rekao je kako referendum može izazvati “politički haos”, dok su jedinice Iranske revolucionarne garde objavile kako razmještaju nove projektile na granici.

Izvor: Agencije