Erdogan: Kurdske snage se nisu povukle istočno od Eufrata

Pentagon je prije nekoliko dana saopćio da se YPG povlači istočno od Eufrata na sjeveru Sirije (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se snage sirijskih kurda, Jedince narodne zaštite, nisu povukle istočno od rijeke Eufrat, uprkos tvrdnjama SAD-a da će se to desiti. 

Prema njegovim riječima, vojna operacija koju je podržala Turska kako bi se sjever Sirije “očistio od terorista” odvija se uspješno. 

“Operacija ‘Štit Eufrata’ ima za cilj da ukloni prijetnje terorističkih grupa na našoj granici. Ne možemo se praviti slijepi na raketne napade na tursko tlo iz pograničnih gradova na sjeveru Sirije”, kazao je.

Operacija u Jarablusu nije upad i nije provedena kako bi se ponovo naselila arapska populacija u taj grad, dodao je Erdogan.

Municija i transporteri

Turska je u petak uz sirijsku granicu angažirala oklopne transportere i dodatnu municiju, nakon što je Ankara pokrenula vojnu operaciju u Siriji i podržala Slobodnu sirijsku vojsku u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Pentagon je prije nekoliko dana saopćio da se YPG povlači istočno od Eufrata na sjeveru Sirije. 

“Ljudi s kojima radimo u Sirijskim demokratskim snagama, koju čine mnogi Kurdi, ispunili su svoja obećanja”, rekao je glasnogovornik Jeff Davis.

Kako je dodao, povlačenja se dešavaju već tri dana, ali turski zvaničnici tvrde da YPG još drži sela oko Manbija. 

Izvor: Agencije