Erdogan: Muslimani su glavne mete ISIL-a, Al-Kaide i Boko Harama

Erdogan: Ko god identificira terorističke grupe za nekom vjerom ili etničkom pripadnošću, igra na ruku tih terorista (EPA)

Uvijek su muslimani bili glavne mete oružanih grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), Al-Kaida i Boko Haram, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Bamaku, glavnom gradu Malija, prenosi agencija Anadolija.

Tokom zajedničke konferencije za medije sa malijskim kolegom Ibrahimom Boubacarom Keitom, turski predsjednik je kritizirao „neosjetljiv“ stav zapadnih država prema terorizmu i pozvao ih da budu „daleko više osjećajniji“ kada su takve stvari u pitanju.

„Ko god identificira terorističke grupe za nekom vjerom ili etničkom pripadnošću, igra na ruku tih terorista“, dodao je Erdogan.

Operacija u Siriji

On je također kazao kako je u aktuelnoj operaciji „Maslinova grančica“ u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin „neutralizirano ukupno 2.348 terorista“ u okršajima njih i turske vojske i Slobodne sirijske armije kojoj pomaže Ankara.

Predsjednik Turske je istakao kako će nastaviti ovu „protivterorističku operaciju dok svi teroristi ne budu izbrisani iz ove regije“.

Turske vlasti često koriste riječ „neutralizirani“ u svojim saopćenjima kako bi naveli kako su borci ili ubijeni, zarobljeni ili su se predali.

Izvor: Agencije