Erdogan na večeri kod Steinmeiera, Merkel odbila poziv

Prisustvo kancelarke na banketima koje organizira predsjednik nije pravilo, potvrdio je kabinet njemačkog predsjednika (EPA)

Više njemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na svečanu večeru u čast turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji će krajem ove sedmice boraviti u zvaničnoj posjeti Njemačkoj.

Domaćin svečane večere, koja će biti održana u petak, je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

“Prisustvo kancelarke na banketima koje organizira predsjednik nije pravilo”, potvrdio je kabinet njemačkog predsjednika prethodno pisanje Spiegela da kancelarke neće biti na večeri.

Kancelarka ‘ponekad’ u rezidenciji

Navodi se da se u saopćenju dodaje da kancelarka “samo ponekad” prisustvuje svečanostima u predsjedničkoj rezidenciji, a posljednji put je to bilo prilikom posjete britanske kraljice Elizabete II Berlinu 2015. godine.

Hina prenosi da su dolazak na svečanost u dvorac Bellevue otkazali i brojni njemački opozicioni političari.

Navodi se da je predsjednik Partije liberalnih demokrata Christian Lindner izjavio za dnevnik Rheinische Post da ne želi biti dio Erdoganove propagande.

Predsjedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom saopćenju poručilo da smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čovjeku koji u svojoj zemlji “uništava temelje demokratije”.

Navodi se da je izuzetak bivši predsjednik Zelenih Cem Oezdemir, pošto ovaj političar turskog porijekla, koji važi za jednog od najžešćih kritičara predsjednika Turske, ipak ide na banket.

Zaoštreni odnosi dvije zemlje

“Potpuno je izvan bilo kakve rasprave da Erdogan nije normalan predsjednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali, želim da turski predsjednik otrpi mene i moju kritiku na račun njegove politike”, rekao je Oezdemir Tagesspiegelu.

Navodi se da je trodnevna službena posjeta turskog predsjednika u sjenci napetih odnosa koji već godinama vladaju između dvije zemlje.

Odnosi su se zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Njemačku da pruža utočište mnogima koje zvanična Ankara smatra odgovornim za organizaciju neuspjelog puča izvedenog u ljeto 2016. godine.

Izvor: Agencije