Erdogan: Naredba za Khashoggijevo ubistvo došla sa vrha saudijske vlasti

Turska i Saudijska Arabija održavaju prijateljske veze, napisao je turski predsjednik (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra da je naredba za ubistvo novinara Jamala Khashoggija došla “sa vrha saudijske vlasti”, ali je ujedno izuzeo kralja Salmana od svake odgovornosti, u napisu objavljenom u Washington Postu.

“Htio bih istaknuti da Turska i Saudijska Arabija održavaju prijateljske veze… Nipošto ne vjerujem da je kralj Salman, čuvar svetih džamija, naredio pucanj u Khashoggija”, rekao je on.

“Znamo da su počinitelji [ubistva] među 18 osumnjičenih koje drži Saudijska Arabija. Znamo i da su te osobe došle kako bi izvršile naredbu koju su dobile: ubiti Khashoggija i otići. Na kraju, znamo da je naredba za Khashoggijevo ubistvo došla s vrha saudijske vlasti”, napisao je turski predsjednik u Washington Postu.

Ubijen u konzulatu u Istanbulu

“Neka se više niko ne usudi izvršiti takav zločin na teritoriji saveznika NATO-a, inače će biti veoma ozbiljnih posljedica”, upozorio je predsjednik Turske.

Nešto ranije u petak zaručnica Jamala Khashoggija pozvala je američkog predsjednika Donalda Trumpa da podrži tursku istragu i napore Ankare radi pronalaženja njegovog tijela, u poruci koju je poslala sa komemoracije u Washingtonu.

Ubistvo saudijskog novinara, kritičara režima u Rijadu i saradnika Washington Posta, bacilo je sjenu na ugled Kraljevstva, pogotovo na princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji zapravo vrši vlast.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je došao radi administrativnih formalosti za vjenčanje.

Glavni tužilac Istanbula Irfan Fidan u srijedu je saopćio da je Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije.

Tužilac: Ubistvo s predumišljajem

Dodao je da je to ubistvo s predumišljajem.

Rekao je i da je Khashoggijevo tijelo potom isječeno i bačeno.

U saopćenju se dodaje da nije došlo do konkretnih rezultata u razgovorima Fidana ove sedmice u Istanbulu sa saudijskim javnim tužiocem Saudom al-Mojebom.

To saopćenje prva je javna potvrda nekog turskog zvaničnika da je Khashoggi ugušen, a njegovo tijelo raskomadano.

Izvor: Agencije