Erdogan: Nastavak odlučne borbe protiv Gulenovog pokreta

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je nakon sastanka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s liderom vladajuće Partije razvoja i pravde i liderima opozicionih Republikanske narodne stranke i Partije nacionalnog pokreta, kako se “predsjednik Erdogan zahvalio narodu i snagama sigurnosti na njihovim junačkim poduhvatima, na tome što su po strani ostavili sve razlike u političkim pogledima te da njihova junaštva nikada neće biti zaboravljena”, javlja Anadolija.

Erdogan je najavio nastavak odlučne borbe protiv organizacije Fethullaha Gulena, te protiv Radničke partije Kurdistana i drugih prijetnji po sigurnost države.

“Predsjednik Turske je izrazio zahvalnost liderima partije zbog jasnog i otvorenog stava koji su zauzeli prema demokratiji, slobodi i vladavini prava, a protiv pokušaja državnog udara 15. jula. Naglasio je da je ovakav duh zajedništva i jedinstva najvažniji izvor snage kako bi se prebrodili svi problemi”, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika u vezi sa sastankom održanom u ponedjeljak u predsjedničkoj palati.

Dodao je da je tokom sastanka naglašeno da će istraga u vezi s pokušajem državnog udara 15. jula i proces vanrednog stanja biti pažljivo provođeni.

Cavusoglu o odnosima sa SAD-om

“Naglašeno je da će istraga u vezi s pokušajem državnog udara 15. jula i proces vanrednog stanja biti pažljivo provođeni te je naglašen i značaj saradnje svih političkih partija u vezi s ovim pitanjima. Usaglašen je stav o aktivnoj upotrebi mehanizma političkog dijaloga kako bi se proizvela trajna rješenja za zajedničke probleme”, rekao je Kalin.

Sastanku u predsjedničkoj palati su prisustvovali premijer Turske i lider AKP-a Binali Yildirim, predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu i predsjednik MHP-a Devlet Bahceli.

Turski odnosi s Washingtonom bit će narušeni ako Sjedinjene Američke Države ne izruče imama optuženog da je organizirao propali vojni udar, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dodajući da će se sastati s američkim zvaničnicima kako bi raspravljali o toj temi tokom predstojeće posjete Washingtonu.

Turska tvrdi da je Gulen, koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama od 1999. godine, odgovoran za pokušaj puča od 15. jula, koji je imao za cilj svrgavanje Vlade.

Gulen negira te optužbe.

Washington navodi da Ankara prvo mora pružiti čvrste dokaze o Gulenovoj umiješanosti u pokušaj puča, dok su advokati izjavili da bi proces izručenja mogao potrajati godinama, prenosi Reuters.

Cavusoglu je komentirao i izjavu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera u vezi s uvođenjem smrtne kazne u Turskoj.

Otpuštanja u Turkish Airlinesu

“U Evropskoj uniji zvaničnici mogu diskutirati o tome šta misle o smrtnoj kazni, ali to im se može obiti o glavu ako budu prijetili Turskoj. Junker nije šef Turske. Sastali smo se s njim tokom razgovora o ilegalnoj migraciji i liberalizaciji viznog režima te sve detaljno raspravili, svaki zarez, svaku stavku. Nakon što smo potpisali sporazum o migrantima, čuli ste šta je izjavio. Kao što sam kazao, riječ je o populističkoj izjavi”, rekao je Cavusoglu.

Turska državna aviokompanija Turkish Airlines saopćila je da je otpustila 211 zaposlenih, navodeći kao razlog njihovu navodnu povezanost s Gulenovim pokretom.

U saopćenju aviokompanije se navodi da su radni ugovori 211 radnika okončani zbog operativne neophodnosti, neefikasnosti, lošeg rada, kao i pružanja podrške Gulenovom pokretu, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije