Erdogan nazvan diktatorom: Turska kritikuje Macrona

Nakon izbora, predsjednik Turske dobit će znatno široke ovlasti (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kritizirao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog toga što se složio sa francuskimg listom Le Point na čijoj je naslovnici turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvan „diktatorom“.

Na naslovnici se vidi fotografija Erdogana i tekst: „Diktator: Koliko daleko će Erdogan ići?“

Iz Le Pointa navode kako su bili na udaru napada pristalica Erdogana nakon što su objavili ovo izdanje magazina.

Macron se uključio u debatu kazavši kako su ti napadi „potpuno neprihvatljivi“.

„Ne možete staviti cijenu na slobodu medija, bez nje smo u diktaturi“, objavio je on na Twitteru.

Klevete i laži

Cavusoglu je odgovorio napisavši kako su aktivisti za Erdogana u Francuskoj, koji su napali reklame i trafike gdje se vidjela sporna naslovnica, koristili svoju slobodu izražavanja.

„Demokratija nije samo ograničena na prihvatanje uvreda, kletvi i laži jedne strane, već i uzimanje u obzir stavove i osjetljivost druge. Ono sve mimo toga je licemjerje i to je dio odgovora turske zajednice u Francuskoj koji je ona iskazala kroz civiliziranu i demokratsku reakciju“, dodao je on.

Policija je razmještena u južnome gradu Avignonu od proteklog vikenda nakon što je grupa pro-Erdoganovih aktivista pokušala ukloniti, a zatim i prekriti reklame magazina. Još jedan reklamni poster magazina je zamijenjen posterom Erdogana na kiosku u gradu Valence u nedjelju, navodi Le Point.

„Nakon sedmice napada, uvreda, ucjena i antisemitskih prijetnji na društvenim mrežama, došlo je vrijeme kada pristalice AKP-a napadaju simbole slobode izražavanja i različitosti medija“, objavio je list.

Ljevičarski sedmični magazin, jedan od najpopularnijih u Francuskoj, objavio je istraživački tekst o turskom lideru u posljednjem izdanju u kojem se i provlači pitanje: „Da li je Erdogan novi Hitler?“.

Vanredni izbori

Erdogan i Stranka pravde i razvoja (AKP) pokušavaju izboriti novi mandat na vanrednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima 24. juna.

Francuska i vlade drugih zapadnih država često su osuđivali pritvore i čistke koje provodi Turska u redovima administracije nakon neuspješnog pokušaja vojnog udara. Privedeni su deseci hiljada ljudi.

Erdogan navodi kako je čistka u sklopu vladavine prava i za cilj ima uklanjanje pristalica puča iz državnih institucija.

Mnoge evropske države su dom velikih zajednica ljudi turskog porijekla, no Njemačka, Austrija i Holandija su zabranile turskim političarima da vode kampanje na njihovim teritorijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije