Erdogan ne isključuje ponovljene izbore

Ostaviti zemlju bez vlade je nezamislivo, kazao je Erdogan (Getty Images)

Predsjednik Turske Reccep Tayyip Erdogan izjavio je da su prijevremeni izbori neizbježni ukoliko vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) ili glavna opoziciona stranka ne formira vladu u ustavnom roku od 45 dana, kao i da je potrebno vladu formirati što prije.

U tekstu objavljenom u turskom dnevniku Milliyet navodi se da Erdogan planira mandat za formiranje nove vlade najprije povjeriti AKP-u, koji je osvojio približno 41 posto glasova na izborima 7. juna, što je nedovoljno da bi ta stranka vladala samostalno.

“Recimo da stranka koja je prva na izborima to ne postigne (formira vladu), niti to učini druga (…) u tom slučaju po Ustavu, ponovni izlazak na izbore bio bi neizbježan”, rekao je Erdogan novinarima.

“Ne nazivam ih vanrednim već ponovnim izborima”, kazao je turski predsjednik, a prenosi Tanjug.

Reuters navodi da se očekuje da Erdogan, poslije konstituiranja parlamenta kasnije ovog mjeseca, zvanično povjeri mandat AKP-u da formira novu vladu.

Ukoliko to ne bude učinjeno u periodu od 45 dana, on ima ovlaštenja da raspiše nove izbore.

‘Kratkotrajna neizvjesnost’

“Ostaviti zemlju bez vlade je nezamislivo”, rekao je Erdogan, ističući da neizvjesnost ne treba da traje dugo, zbog kontinuiteta investicija i međunarodnih odnosa Turske.

Prema njegovim riječima, u planu su što skoriji pojedinačni susreti sa liderima četiri partije koje su osvojile mandate u parlamentu kako bi mu saopćili njihove stavove.

“Mogao bih da počnem te sastanke prije nego što zastupnici polože zakletvu, zato bih mogao da ih pozovem ove sedmice”, kazao je Erdogan.

Njegova AKP ostaje najjača partija u Turskoj, ali je izgubila skoro 50 posto u odnosu na izbore od 2011, podsjeća Reuters.

Poslije ovih izbora, druga najveća grupa u parlamentu treba da bude sekularna Republikanska narodna partija (CHP), slijedi desna Partija nacionalni pokret (MHP), a u skupštinu je prvi put ušla prokurdska Narodna demokratska partija (HDP).

Izvor: Agencije