Erdogan: Nećemo dozvoliti podjele u Turskoj

Turski predsjednik ukazao je i na patnje Sirijaca (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da nikada nikome neće dozvoliti da izazove podjele u Turskoj i dodao da će svi Turci, Bošnjaci, Čerkezi, Kurdi i drugi narodi koji žive u toj državi biti jedno.

Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je završnici programa 9. Međunarodnih susreta studenata u Istanbulu.

U obraćanju prisutnima istakao je da Turska neće dozvoliti ni domaćim, ni stranim faktorima da u toj zemlji izazovu destabilizaciju, prenosi Anadolija.

„Nećemo dozvoliti da podijele ovu domovinu. Tim izdajnicima nećemo dati priliku da uspiju jer mi i ovim znakom ‘rabia’ šaljemo poruku jedinstva nacije. Svi mi, nas 79 miliona Turaka, Bošnjaka, Čerkeza, Gruzijaca i drugih smo jedno, jedna nacija“, poručio je Erdogan.

Patnje Sirijaca pred očima svijeta

Osvrnuvši se i na situaciju u susjednoj Siriji, Erdogan je kazao da u toj zemlji nelegitimni režim svirepo ubija i ugnjetava Sirijce.

„Do danas je barel-bombama, kasetnim bombama, torturom i hemijskim oružjem u Siriji ubijeno blizu 600.000 Sirijaca. Raseljeno je 13 miliona ljudi, a njih šest miliona je napustilo Siriju. Terorističke organizacija ISIS, YPG, PYD i druge, kojima je režim otvorio put i pomogao, provode etničko čišćenje i genocid na područjima koja su okupirali. Sve to se dešava pred očima cijelog svijeta. Mi, Turska, nikada nismo napustili svoju braću iz Sirije, već smo im otvorili vrata i ona će i dalje njima biti otvorena“, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako postoje izdajnički krugovi koji žele javno ocrniti Tursku, ali da će ta država uvijek stajati na strani ugroženih te mira i istine.

On je kritizirao zemlje Evropske unije zbog dvostrukih standarda, kako je kazao, dvolične politike prema terorizmu, te zapitao zašto Evropa ne reagira na isti način na terorističke napade koje izvodi grupa ISIL i one koje izvode pripadnici PKK-a, DHKP-C-a ili YPG-a.

Izvor: Agencije