Erdogan: Nećemo pasivno promatrati ubijanja u Siriji

Erdogan je kazao kako pribjegavanje metodama koje će zanemariti živote civila 'ide na ruku teroristima' (EPA)

Turska “neće sa strane promatrati niti sudjelovati u igri” ako se svijet ogluši na ubijanja desetaka hiljada kako bi se ostvarili planovi sirijske vlade, upozorio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak.

U seriji tvitova nakon trilateralnog samita s predsjednicima Rusije i Irana u Teheranu Erdogan je kazao kako pribjegavanje metodama koje će zanemariti živote civila “ide na ruku teroristima”, prenosi Hina.

“Ako svijet zažmiri na ubijanja desetaka hiljada nevinih ljudi kako bi se ispunili interesi režima niti ćemo to gledati sa strane niti sudjelovati u takvoj igri”, kazao je Erdogan.

Predsjednici Turske, Irana i Rusije u petak se nisu dogovorili o primirju koje bi zaustavilo ofanzivu snaga sirijske vlade u pokrajini idlib koja je u rukama pobunjenika. Ujedinjeni narodi strahuju da će ofanziva rezultirati humanitarnom katastrofom koja će pogoditi desetke hiljada civila.

Zajednička izjava

Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani na samitu u Teheranu u zajedničkoj izjavi suglasili su se da nema vojnog rješenja sukoba i da se jedino može završiti političkim procesom koji podrazumijeva pregovore.

Dok su snage sirijske vlade i ruski avioni u petak izvodili zračne udare na Idlib kao mogući uvod u ofanzivu punih razmjera Putin i Rouhani usprotivili su se Erdoganovom pozivu na primirje.

Turski predsjednik kazao je da strahuje od pokolja i da Turska ne može prihvatiti nove izbjeglice koji bi preplavili granicu dvije zemlje.

Putin je kazao da primirje ne bi imalo smisla jer ne bi obuhvatilo militantne grupe koje smatra teroristima a Rouhani je kazao kako Sirija mora uspostaviti kontrolu nad čitavim svojim teritorijem.

Idlib je jedini preostali dio zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Izvor: Agencije