Erdogan: Nećemo pristati ni na čije starješinstvo

"Mi smo oni što su goloruki zaustavili tenkove u noći 15. jula. Čestitam vam svima, tu noć ste ubili smrt", poručio je Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na redovnom 6. Kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja u Istanbulu najavio je dodatni ekonomski progres Turske koja će svijetu kao globalna sila ponuditi svoje brendove, javlja Anadolija.

“Nezavisnost, nacionalni interesi, nacionalna sigurnost i savjestan stav su prioriteti naše vanjske politike. Nećemo pristati ni na čije starješinstvo, niti ćemo bilo kome nametati gospodarenje“, poručio je Erdogan.

‘Ne dozvoliti da Turska čeka pred vratima MMF-a za pet centi’

U svom obraćanju je poručio da biti borac za svoju naciju znači usmjeriti novac u investicije i socijalnu pomoć narodu, umjesto u kamate: “Lokalista znači ne dozvoliti da Turska bude ovisna i da čeka pred vratima MMF-a za pet centi, također znači ne biti ovisan o bilo kome vani kada je riječ o odbrambenoj industriji“.

Rekao je kako  AK partija podržavala i podržava demokratiju, slobode i slobodno uživanje ljudskih prava, ali da u isto vrijeme podržava borbu za snažnu i nezavisnu Tursku i da je priča AK partije priča Republike Turske: “AK partijino tijesto je mijesio narod, vi ste određivali našu rutu“, poručio je Erdogan.

“Mi smo oni što su goloruki zaustavili tenkove “

Još jednom je osudio pokušaj vojnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine nazvavši ga najvećom izdajom koju je ta zemlja doživjela u skorijoj prošlosti, ali i najvećom hrabrošću i herojstvom turskog naroda kojim je isti spriječen.“Mi smo oni što su goloruki zaustavili tenkove u noći 15. jula. Čestitam vam svima, tu noć ste ubili smrt“, poručio je.

Govoreći o pravima žena, poručio je da su eksploatacija, nasilje i zlostavljanje nad ženama veliki zločini protiv čovječnosti: “Nastavit ćemo borbu svom snagom sve dok u potpunosti ne izbrišemo tu sramotu iz naše zemlje“.

Izrazio je spremnost na zajedništvo sa svima koji političke, ideološke, vjerske i etničke razlike među ljudima vide kao bogatstvo, a ne kao tačke razdvajanja i neprijateljstava.

Izvor: Anadolija