Erdogan: Novi premijer nam treba što prije

Erdogan zadovoljan konsenzusom koji je postignut oko kandidata za predsjednika AKP-a (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je pozdravio dogovor članova Stranke pravde i razvoja (AKP) oko izbora kandidata za novog predsjednika stranke.

Kandidat za stranačkog predsjednika na predstojećem vanrednom kongresu je Binali Yildirim, aktuelni ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske.

“Izgleda da će  naša AKP imati jednog kandidata na vanrednom kongresu koji bi trebao biti održan u nedelju. Ovo pokazuje konzensus koji smo postigli, a kreće se oko 81-82 posto”, istakao je on i dodao da će “novi premijer” AKP-a biti poznat do nedelje navečer, prenosi Daily Sabah, javlja Anadolija.

“Mogu to reći “naša”, jer sam ja osnovao stranku”, istakao je on.

Nada se da će dosadašnji premijer Turske i predsjednik AKP-a Ahmet Davutoglu odmah nakon izbora potvrditi svoju ostavku.

“Ne želim da čekam. Želim da što prije izaberemo premijera i da mu dam šansu da formira kabinet“, zaključio je turski predsjednik.

Kongres AKP-a

Kandidat za predsjednik stranke Binali Yildirim je jučer kazao da je AKP stranka izgradnje budućnosti naroda.

“Svi treba da znaju da je AKP, partija jednog puta, borbe. Stranka koja štiteći, čuvajući prošlost odvažno korača ka budućnosti. Zato mogu kazati da ćemo u saradnji sa svim našim kolegama, uključujući našeg vođu, osnivača stranke, nastaviti ka cilju koji pred sobom ima nova Turska”, rekao je Yildirim“, kazao je on.

Kao član AK Partije, Yildirim je u posljednjih četrnaest godina bio zastupnik u nekoliko pokrajinskih parlamenata.

Na lokalnim izborima prije dvije godine izgubio je trku za gradonačelnika Izmira.

Prije ulaska u politiku, bio je na dužnosti generalnog direktora firme za brzi trajektni prevoz u Istanbulu, u vrijeme kada je sadašnji turski predsjednik bio gradonačelnik tog grada.

Kongres AKP-a će biti održan u nedjelju, 22. maja.

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je početkom maja da podnosi ostavku na mjesto predsjednika AKP-a i time na mjesto predsjednika vlade.

Izvor: Agencije