Erdogan o Macronovim izjavama: Prevršena svaka mjera

Erdogan je rekao da Francuska sarađuje s teroristima (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u vezi s izjavom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi njegova zemlja “mogla biti posrednik između Turske i SDF-a” poručio je da je tom izjavom prevršena svaka mjera, javlja Anadolija.

Erdogan se u Ankari osvrnuo na izjave francuskog predsjednika, koji je jučer u Parizu primio delegaciju tzv. grupe Sirijske demokratske snage (SDF), pod čijim plaštom u Siriji djeluje organizacija PYD / PKK.

“Oni koji na najvišem nivou primaju pripadnike terorističkih organizacija, koje od ranije nesmetano djeluju u njihovim zemljama, moraju znati da to nema drugo značenje osim iskazivanja neprijateljstva prema Turskoj”, rekao je Erdogan.

A na Macronove riječi kako se nada da bi Francuska mogla “posredovati i pomoći u uspostavi dijaloga između SDF-a i Turske” Erdogan je poručio:

“Izjava ‘Možemo biti posrednici između Turske i SDF-a’, ako je tačna, ukazuje da je osoba koja je to izgovorila prevršila svaku mjeru. Vi možete za isti sto s teroristima, ali Turska borbu protiv terorista vodi na način kako je ona vođena u Afrinu.”

Dodao je da je Francuska zbog takvog stava o terorizmu izgubila pravo da se žali na bilo koju terorističku aktivnost.

“Vidjeli smo da su njihovi prijatelji YPG, nemoralni teroristi okrvavljenih ruku, koji su najveći neprijatelji čovječanstva. Francuska je nakon ovakvog stava izgubila pravo da se žali i na jednu terorističku organizaciju, i na jednog teroristu i teroristički napad. Oni koji sarađuju s teroristima, koji ih primaju u svojim palačama prije ili kasnije shvatit će svoju grešku”, poručio je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv terorizma, turski predsjednik rekao je da su počele pripreme da se regije prema granici s Irakom – Kobani, Tell Abyad, Ras al-Ayn, Haseke – očiste od naoružanih grupa.

Borba protiv Gulenove organizacije

Erdogan je govorio i u vezi s jučerašnjom akcijom obavještajnih službi protiv pripadnika organizacije Fethullaha Gulena na Kosovu.

“Naša obavještajna služba, u dogovoru s kosovskom, preuzela je šest istaknutih članova FETO-a na Balkanu, prebacila ih i predala našoj policiji. Rekli smo i ranije: oni će bježati, a mi ćemo ih pronaći. Gdje god da se budu nalazili, dovest ćemo ih ovamo. A onda će polagati račune”, poručio je Erdogan.

Izvor: Agencije