Erdogan o slučaju Khashoggi: U konzulatu nađeni toksični materijali

Erdogan je kazao da se nada kako će se u istrazi „doći što je prije moguće do razumnog mišljenja“ (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako su turski istražitelji u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u okviru istrage o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija, tražili „toksične materijale“, javljaju agencije.

Reuters prenosi kako je Erdogan kazao da se nada kako će se u toj istrazi „doći što je prije moguće do razumnog mišljenja“.

Navodi se kako je turski lider kazao novinarima da će se pretraga saudijskog konzulata, gdje je Khashoggi nestao prije dvije sedmice, nastaviti i dalje.

Odlazak istražitelja

Turski istražitelji koji su noćas i rano jutros pretraživali saudijski konzulat u Istanbulu u vezi sa nestankom saudijskog novinara Khashoggija uzeli su dokaze među kojima su i uzorci tla, a turska policija pretražit će i rezidenciju konzula Saudijske Arabije u Istanbulu.

„Turski istražitelji mjesta zločina proveli su pretrage u konzulatu i odnijeli stvari za koje su smatrali da su neophodne“, rekao je Reutersu neimenovani visoki turski zvaničnik nakon devetosatne pretrage konzulata.

Konzul prije pretrage otišao u Saudijsku Arabiju

Saudijski generalni konzul napustio je Istanbul u utorak, nekoliko sati uoči najavljenog pretraživanja njegove rezidencije, javila je Hina.

Mohamad al-Otaibi napustio je Tursku samo sat vremena prije nego su turske vlasti počele pretraživati njegovu rezidenciju, u okviru istrage o Khashoggiju.

Al-Otaibi je otputovao komercijalnim letom saudijske kompanije u Riyadh.

Sat vremena nakon toga turska je policija ušla u njegovu rezidenciju u Istanbulu.

 

Agencija prenosi kako je turska televizija NTV objavila da će u okviru istrage o nestanku Khashoggija policija pretražiti rezidenciju saudijskog konzula koju će istražitelji posjetiti danas.

Saudijski istražni tim koji se bavi nestankom novinara Khashoggija, napustio je jutros konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, nakon što je turski tužitelj koji vodi istu istragu nakon devet sati rada napustio zgradu, javlja Reuters pozivajući se na svjedoke.

Navodi se kako su saudijski istražitelji otišli iz konzulata nakon što je turski policijski tim od oko deset ljudi izašao odatle.

Dokaz o ubistvu

Turske vlasti sinoć su saopćile kako su tužitelji pronašli dokaze koji potvrđuju sumnje kako je Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

„Iz ureda državnog tužitelja nam govore kako su našli dokaz koji potvrđuje njihove sumnje da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ovo je značajan korak naprijed nakon nekoliko dana pat pozicije“, javio je novinar Al Jazeere Jamal Elshayyal.

On dodaje kako su iz ureda tužitelja kazali kako je njihov tim u konzulatu pronašao dokaze o „manipuliranju“.

U međuvremenu je CNN javio kako se Saudijska Arabija priprema priznati kako je Khashoggi ubijen tokom ispitivanja koje je otišlo u krivom smjeru, a ovaj medij se poziva na dva neimenovana izvora.

Jedan izvor je upozorio kako je taj izvještaj još u fazi priprema i kako bi se mogao promijeniti, dok drugi navodi kako će izvještaj zaključiti kako je operacija izvršena bez odobrenja i kako će odgovarati oni koji su umiješani, dodaje CNN.

Izvor: Al Jazeera i agencije