Erdogan odlučno protiv kurdskih jedinica u Siriji

Erdogan: Teroristi moraju napustiti položaje istočno od Eufrata. Ako ne odu mi ćemo ih se riješiti (AP)

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u ponedjeljak rekao kako je odlučan u protjerivanju kurdskih milicija na sjeveru Sirije ako ih Sjedinjene Američke Države ne prisile da se povuku, prenose agencije.

Nova Erdoganova prijetnja stiže tri dana nakon telefonskog razgovora s američkim kolegom Donaldom Trumpom tokom kojeg su dvojica lidera dogovorila efikasniju saradnju na sjeveru Sirije.

Oni su telefonski razgovarali u petak nakon što je u srijedu predsjednik Turske rekao kako će slijedećih dana biti pokrenuta nova operacija protiv kurdske milicije YPG na sjeveru Sirije i kako će ciljati njihove položaje istočno od Eufrata.

Washington podržava YPG protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali Ankara smatra tu miliciju terorističkom organizacijom povezanom s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) .

„Razgovarao sam s Trumpom. Teroristi moraju napustiti položaje istočno od Eufrata. Ako ne odu mi ćemo ih se riješiti“, rekao je.

Strateški partneri

Čini se kako je Erdogan ipak ostavio otvorena vrata za mogući kompromis sa Sjedinjenim Američkim Državama, saveznikom Turske u NATO-u.

„Pošto smo strateški partneri, moramo učiniti potrebno“, rekao je on i ponovio kako bi eventualna turska ofanziva mogla početi u „svakom trenutku“.

Turska je već 2016. godine vodila dvije ofanzive na sjeveru Sirije protiv YPF-a i ISIL-a.

Napetosti između Ankare i Washingtona su porasle posljednjih sedmica nakon što je SAD postavio posmatračka mjesta na sirijskoj strani granice sa Turskom kako bi spriječio sukobe turskih i kurdskih snaga.

Ta mjera je naljutila Tursku koja u tom potezu vidi američki pokušaj zaštite YPG-a.

Izvor: Agencije