Erdogan optužio SAD: Stvorili ste bazen krvi

Turska je u utorak pozvala američkog ambasadora u Ankari na razgovore kako bi izrazila zabrinutost (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je SAD zbog podrške kurdskoj Partiji demokratskog jedinstva u Siriji.

On je istakao da je ta regija pretvorena u “bazen krvi zbog nesposobnosti Washingtona da razumije pravu prirodu te grupe”.

“Hej, Ameriko… pošto nikada nisi priznala [da su terorističke grupe], regija se pretvorila u bazen krvi”, rekao je Erdogan, misleći na Partiju demokratskog jedinstva i pripadnike kurdskih Jedinica narodne zaštite.

Ankara vidi PYD kao sestrinsku stranku Radničke partije Kurdistana, koja se bori za kurdsku autonomiju na jugoistoku Turske i ova zemlja se, kao i SAD i Evropska unija, smatra terorističkom organizacijom.

Reporterka Al Jazeere Rosiland Jordan izvještava iz Washingtona da SAD podržava PYD zbog njihove borbe protiv oružane grupe Islamske države Irak i Levant u Siriji.

‘Na našoj, ili strani terorista’

“Da li ste na našoj, ili strani terorista Partije demokratskog jedinstva i Radničke partije Kurdistana?”, upitao je Erdogan.

“Ima li razlike između PKK-a i PYD-a? Imamo pisani dokaz. Kažemo Amerikancima – to je teroristička grupa. Ali, Amerikanci kažu – ne, mi ih tako ne vidimo”, kazao je Erdogan.

Turska je u utorak pozvala američkog ambasadora u Ankari na razgovore kako bi izrazila zabrinutost, dan nakon izjave glasnogovornika State Departmenta da, za razliku od Ankare, Washington ne priznaje snage sirijskih Kurda kao teroriste.

Ovo pitanje dovelo je do zategnutosti u odnosima dva saveznika, a turski predsjednik je čak pozvao Washington da izabere između Turske i kurdske Partije demokratske unije, kao svog partnera.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je u ponedjeljak: “Mi, kao što znate, ne smatramo PYD terorističkom organizacijom. Znamo da je Turci smatraju, i to razumijem. Čak ni najbolji prijatelji ne slažu se u svemu. Kurdski borci su bili jedni od najuspješnijih u borbi protiv Daesha [ISIL] u Siriji.”

Izvor: Agencije