Erdogan optužio Zapad da se boji slobode govora

Recep Tayyip Erdogan je odao počast poginulima tokom pokušaja puča (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da su vlasti Njemačke, Belgije, Holandije i drugih evropskih zemalja zabranile turskim zvaničnicima da učestvuju na skupovima obilježavanja godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj jer te zemlje ne vjeruju svojim idejama i boje se slobode govora i mišljenja.

On se obratio stranim investitorima na skupu kojeg je u Ankari organizirala Unija turskih komora i berzi, a tom prilikom je pozvao sve strane investitore da dođu i zajedno s Turskom investiraju i zarađuju.

Obećao je da će turske institucije na raspolaganje staviti sve svoje kapacitete.

Skup je organiziran u okviru sedmodnevnog obilježavanja godišnjice pokušaja vojnog udara, za kojeg Turska optužuje organizaciju koju vodi imam Fetullah Gulen.

Erdogan je i tom prilikom odao počast poginulim i zahvalio se narodu Turske koji je hrabro izašao na ulicu i osujetio planove onih koji su pokušali izvesti puč.

‘Šta je sa slobodama?’

Erdogan se osvrnuo i na odluku vlasti Njemačke da otkaže gostoprimstvo turskim ministrima koji su namjeravali učestvovati na skupovima turske dijaspore povodom godišnjice pokušaja puča.

“Na marginama samita G20 u Hamburgu smo rekli: dajte da se sa svojim sunarodnjacima okupimo u nekoj dvorani, ne mora to biti u Hamburgu, može u bilo kojem gradu. Nisu nam dozvolili. Šta bi sa slobodama, zašto nam nisu dopustili? Neka oni slobodno dođu i okupljaju se i slobodne govore u Turskoj, mi ćemo im to odobriti. Znate da je takva i Holandija, Belgija, svi oni, a to je zato što se boje slobode govora. Ne vjeruju svojim mišljenjima, pa se boje te slobode. Mi svom mišljenju vjerujemo i ne bojimo se te slobode, mi smo komotni”, kazao je Erdogan.

Ističući kako ni mediji ne mogu imati neograničene slobode, Erdogan je kazao da sud i zakoni postoje i za medije koji pokušavaju izazvati nerede u zemlji, siju laži i zloupotrebljavaju sve vrste sloboda.

“Nigdje u svijetu nema neograničene slobode. Tako je i na Zapadu, i tamo se provode takvi procesi. Znamo šta rade našim nevladinim organizacijama tamo, a da idem i dalje – Zapad zabranjuje govor i našim državnim ministrima”, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se na nedavno održanu protestnu šetnju iz Ankare do Istanbula, koju je predvodio čelnik turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, Erdogan je kazao kako su Vladine snage pružile apsolutnu sigurnost učesnicima tog skupa i kako je sramota da neko kaže da u Turskoj nema sigurnosti, a da slobodno protestira na ulicama i mitinzima.

Borba protiv terorizma

Podsjetivši kako je vanredno stanje u Turskoj uvedeno nakon prošlogodišnjeg pokušaja puča, Erdogan je kazao kako se to stanje odnosi isključivo na efikasnu borbu protiv terorizma, a da to ne ugrožava ni na koji način život ljudi i privredne aktivnosti, uključujući i dolazak stranih investicija.

Kritike na račun vanrednog stanja Erdogan je ocijenio neutemeljenim i poručio kritičarima da Turska samostalno određuje granice vanrednog stanja, a da to neće raditi u granicama koje crtaju zapadnjaci.

“Naravno da ćemo ukinuti vanredno stanje, kada ono više ne bude potreba borbe protiv terorizma. Proces borbe protiv FETO-a [pogrdni naziv za Gulenovu organozaciju] već dobija vidljive konture, a poodmaklo se i u borbi protiv terorista Radničke partije Kurdistanaa. Tako da je moguće da u ne tako dalekoj budućnosti i ukinemo vanredno stanje, koje je ionako uveliko ograničeno na određena polja”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije