Erdogan osudio šutnju SAD-a o ubistvu Khashoggija

Erdogan kritikovao SAD (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da njegova vlada preko obavještajnih službi održava veze s Damaskom “na niskoj razini”, unatoč njegovoj kritici sirijskog režima.

“Vanjsku politiku sa Sirijom vodimo na niskoj razini”, rekao je na državnoj televiziji TRT-u.

Riječ je o prvoj potvrdi takvih izravnih veza Ankare i Damaska.

“Premda je to vaš neprijatelj, ne možete prekinuti svaku vezu s njim jer ga možete trebati”, rekao je Erdogan.

Turska, bivši regionalni i politički saveznik Sirije – s kojom ima 900 km dugu granicu – prekinula je veze s režimom Bashara al – Assada od početka rata u Siriji 2011. u kojemu je poginulo više od 360.000 ljudi a milioni su izbjegli i raseljeni.

Turska je primila 3,5 miliona Sirijaca koji su pobjegli pred građanskim ratom.

Istraga Khashoggijevog ubistva

Ankara traži uspostavu tampon ili sigurnosne zone na sjeveru Sirije kako bi se mogla nositi s priljevom izbjeglica i spriječiti svaku mogućnost nastanka autonomnog kurdskog područja na svojoj granici.

U istom obraćanju Erdogan je javno napao SAD što nisu zauzele jasniju poziciju protiv Saudijske Arabije zbog ubistva Jamala Khashoggija, a nakon što je jasno zatraženo od Saudijske Arabije da pruži odgovore o ubistvu novinara.

„Ne mogu razumijeti američku tišinu nakon što se desio tako strašan napad i nakon što su brojni pripadnici CIA-e slušali snimke koje smo im dostavili“ rekao je Erdogan u intervjuu datom državnoj TRT.

„Želimo da se sve razjasni jer se desilo zvjerstvo, jer je počinjeno ubistvo“, dodao je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije